Magyarország ellenállása az EU Ukrajna-politikájában

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter szerint Magyarország túlságosan is gyakran akadályozza az Ukrajnát támogató európai uniós intézkedéseket, ami miatt a tagállamoknak közösen kellene fellépniük.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter kritikával illette Magyarországot, mondván, hogy az ország rendszeresen gátolja az Ukrajna támogatására irányuló európai uniós intézkedéseket. A miniszter szerint a magyar kormány a vonatkozó határozatok 41 százalékát akadályozta, és ezért közös erővel kellene megoldást találni a problémára.

A Politico cikke alapján uniós tisztviselők aggodalmukat fejezték ki, hogy Magyarország miatt nem lesznek képesek további segítséget nyújtani Ukrajnának. Magyarország már közel egy éve blokkolja az Európai Békekeretből (EPF) származó támogatást, és fennáll a veszélye, hogy a jelenleg tárgyalt 6,6 milliárd eurós csomag esetében is hasonló helyzet alakul ki.

Landsbergis említést tett arról is, hogy Magyarország nem csak az Ukrajnának nyújtandó segélyekkel és az ország uniós tagsági tárgyalásainak megkezdésével kapcsolatban gáncsoskodik, hanem Grúzia és Örményország ügyében is hasonlóan cselekszik.

A Reuters információi szerint több külügyminiszter is elégedetlen Magyarország magatartásával, de ezeket a véleményeket többnyire zárt ajtók mögött vagy nem hivatalos beszélgetésekben fejezik ki. Azonban az utóbbi időben Litvánia, Olaszország és Észtország külügyminiszterei nyíltan is kritizálták Magyarországot.

Margus Tsahkna észt külügyminiszter szerint minden egyes alkalommal, amikor találkoznak, meg kell győzniük Magyarországot, hogy ne álljon ellen a fontos kezdeményezéseknek. Antonio Tajani olasz külügyminiszter újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy ők is ellenzik a vétózást, és ideje továbblépni.

Egy névtelenséget kérő magas rangú diplomata szerint a magyarok minden lépésnél akadályozzák Ukrajnát abban, hogy megvédje magát egy agresszorral szemben, ami felháborító.