Kolumbia feltárja a hajóroncsok Szent Grálját

A kolumbiai kormány megkezdte az úgynevezett "hajóroncsok Szent Gráljának" számító 18. századi spanyol galleon feltárását, amelyet a brit királyi haditengerészet süllyesztett el a Karib-tengeren 1708-ban.

A San José-galleon a kolumbiai Cartagena városa közelében került a brit támadás alá, és a fedélzetén lévő értéktárgyak jelenlegi árfolyamon körülbelül 16 milliárd fontot érhetnek. A hajó a spanyol király számára szállította az értékeket, amelyeket a britek elleni háború költségeinek finanszírozására szántak. A támadás során a legénység közel 600 tagja vesztette életét.

A kolumbiai kormány védett régészeti területté nyilvánította a roncs helyét, és a kutatók távoli szenzorok segítségével készítenek képeket a lelőhelyről és a tenger mélyén rejlő régészeti anyagokról. A kolumbiai Antropológiai és Történeti Intézet bejelentette, hogy robotokat is alkalmaznak a hajóroncs vizsgálatában, ami egyedülálló expedíció az országban.

A hajóroncs felfedezése óta jogi viták folynak a leletek tulajdonjogáról. Kolumbia mellett Spanyolország és egy amerikai mentőcég is igényt tart a roncsokban található kincsekre. Kolumbia 2015-ben hozta nyilvánosságra, hogy hajóroncsokat fog feltárni, azonban azóta is tart a jogi huzavona a leletek sorsáról.