Kolodko Mihály új szoborcsoportja a Duna-parton

Kolodko Mihály szobrász legújabb alkotásai, a Duna-parti hulladékból készült cápaszobrok, fontos üzenetet hordoznak a környezettudatosságról.

A Duna váci szakaszán hamarosan megtekinthető lesz Kolodko Mihály szobrász új szoborcsoportja, amely különleges anyaghasználattal készült cápákat ábrázol. A szobrok elkészítéséhez a művész a kihelyezés helyszínén gyűjtött hulladékot használta fel, így minden egyes szoborban a Duna-parti szemét is megtalálható, mint érdemi alkotóelem.

A cápák testét részben a folyóparton összegyűjtött hulladékból, részben pedig alacsony ökolábnyomot biztosító új betonból formálta meg a művész. Az alkotások így nemcsak vizuálisan, hanem anyagukban is hordozzák a környezetvédelmi üzenetet.

A szobrok mennyisége és a bennük felhasznált hulladék aránya is tükrözi a kiválasztott partszakaszok szennyezettségét. Minél több hulladékot talált a helyszínen, annál többet használt fel egy-egy cápa megalkotásához.

A Váci Tragor Ignác Múzeumban Kolodko Mihály Dunai Cápa című időszakos kiállítása is megtekinthető lesz, ahol a látogatók közelebbről is megismerkedhetnek a cementcápákkal.

Kolodko Mihály művészeti tevékenységét korábban is figyelemmel kísértük, számos emlékezetes alkotása került már a nyilvánosság elé, mint például a gránátba kapaszkodó kis Vuk, a függőágyban pihenő Ferenc József, vagy az 56-os forradalom emlékére készült műve. Ezen kívül a művész kárpátaljai egyetemi tanárt is megörökített, aki a háborúban harcolva is tartotta a kapcsolatot diákjaival. Kolodko szobrainak sorában megtalálható Garfield, Drakula és Chuck Norris is, valamint egy korábbi alkotását is újra megformálta, amelyet 2019-ben egy politikus a Dunába dobott.