Közel 70 millióért veszik a budapesti lakásokat a kínaiak

Az utóbbi fél évben a vevők kevesebb mint három százaléka volt külföldi állampolgár, az Otthon Centrum adatai alapján a kínaiak közel 70 millió forintért vásárolnak magyar ingatlanokat.

Az Otthon Centrum kimutatásai szerint a magyar ingatlanpiacot továbbra is a magyarok pörgetik, az ügyfelek mindössze 2,5 százaléka külföldi, és közülük sokan életvitelszerűen élnek Magyarországon. A lakcímük alapján nem itt élő ügyfelek aránya pedig csak 1,6 százalék volt az előző félévben.

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint a külföldiek által vásárolt ingatlanok átlagos értéke 48,8 millió forint, ami alig 100 ezer forinttal magasabb a magyarok által vásároltaknál. Azonban a külföldi vásárlók között nagy különbségek vannak: a németek átlagosan 31,2 millió forintot, míg a kínaiak 69,7 millió forintot költenek ingatlanra.

A kínaiakat kizárólag Budapest belvárosa érdekli, a németek viszont egyetlen lakást sem vettek a fővárosban, és Pest vármegyében is csupán egyet. A németek inkább a határközeli településeken, mint például Somogy és Zala vármegyékben helyezkednek el a kedvelt helyszínek, köztük Bolhó, Bélavár, Babócsa, Zalaszentbalázs, Hévíz és Zalakomár.

A külföldi ingatlanvásárlások döntő többsége a határ menti térségekhez és Budapesthez köthető, és csak elvétve történnek vásárlások más területeken. A VIII. kerület a legnépszerűbb a külföldi vevők körében, ahol az ukránok mellett a nyugat-európai és az amerikai vevők is aktívak, de itt csak egy kínai vásárlás történt.

A külföldiek többsége készpénzzel finanszírozza a vásárlást (92,5 százalék), míg a magyar vásárlók esetében ez az arány 66 százalék, és ők gyakrabban vesznek igénybe hitelt és állami támogatást is.

A használt téglalakások a külföldiek körében a legnépszerűbbek, míg vidéken a használt házakat részesítik előnyben. A panel és az új építésű lakások iránti érdeklődésük elhanyagolható, szemben a magyar vásárlókkal, akiknél ezek a lakástípusok is kedveltek.

A külföldi vásárlók körében a férfiak vannak többségben (60,5 százalék), míg a magyar vásárlók esetében a nemi arány kiegyensúlyozottabb. A külföldi vásárlók legnagyobb része a 30-40 éves, valamint a 60 évnél idősebb korosztályból kerül ki, míg a magyaroknál a harmincas és negyvenes éveikben járók a legaktívabbak az ingatlanpiacon.