Ebolaszerű vírust hoztak létre egy kínai laborban

Egy kínai laboratóriumban fejlesztettek ki egy olyan vírust, amely az ebolához hasonló fertőzést okoz állatokban, és képes volt egy egész rágcsálócsoportot elpusztítani.

A Hopeji Orvostudományi Egyetem kutatói által létrehozott kórokozó a kevésbé veszélyes, szarvasmarhákban fertőzést okozó Vesicularis stomatitis vírust alakították át úgy, hogy az Ebola-vírus (EBOV) egyik fehérjéjét hordozza, ami halálos betegséget váltott ki hörcsögökben.

Az új vírusmodell előnye, hogy hozzáférhető és kényelmes módszert biztosít az Ebola-vírus tanulmányozására, amely súlyos gyulladást és szövetkárosodást okoz az egész testben, és befolyásolja a természetes véralvadási mechanizmust, ami belső vérzéshez és halálhoz vezethet.

Az Ebola-vírus kutatása rendkívül költséges és csak a legmagasabb biztonsági besorolású, BSL-4-es szintű laboratóriumokban végezhető. Az új kórokozó azonban jóval kisebb fenyegetést jelent az emberekre nézve, így akár BSL-2-es laboratóriumokban is tanulmányozható, ami jelentős előrelépést jelent a kutatásban.

A genetikailag módosított vírus az ebolához hasonló tüneteket produkált hörcsögökben, és az elpusztult egyedek vizsgálata során kiderült, hogy a kórokozó az egész testükben elterjedt, beleértve a szívüket, az agyukat, a veséjüket és a májukat, a szemükön pedig fekélyt okozott. A fertőzés után minden állat 2-3 napon belül elpusztult.

A kutatók reménykednek abban, hogy az új modellvírus segíthet az ebolához köthető szemészeti rendellenességek kutatásában, és elősegítheti a vakcinafejlesztést is.