Peking növeli a tétet a félvezetőiparban

Egy 47,5 milliárd dolláros tőkealap létrehozásával kívánja Hszi Csin-ping Kínát technológiai nagyhatalommá fejleszteni, válaszul az amerikai szankciókra. Pénteken jön létre Pekingben az eddigi legnagyobb állami félvezető-beruházási alap, a Nagy Alap, amely a kínai félvezetőipar támogatására szolgál majd.

A Nagy Alap létrehozása a Made in China 2025 gazdasági terv harmadik fázisaként valósul meg, amelynek célja, hogy Peking globális vezető szerepre tegyen szert a mesterséges intelligencia, az 5G hálózatok és a kvantumszámítástechnika területén. A program 2014-ben 138,7 milliárd jüanos (19,2 milliárd dollár) alappal indult, majd öt évvel később, 204,1 milliárd jüan (28,2 milliárd dollár) jegyzett tőkével folytatódott a második fázisa.

A kínai korrupcióellenes hivatal 2022-ben vizsgálatot indított több állami tulajdonú chipgyártó cég vezetőjével szemben, és vesztegetés gyanújával vádat emeltek a Nagy Alapot kezelő Sino IC Capital korábbi vezérigazgatója, Lu Jun ellen.

Az USA 2022 októberében átfogó exportellenőrzési rendszert vezetett be, hogy megakadályozza a kínai vállalatokat a fejlett chipekhez szükséges alkatrészekhez való hozzáférésben. A Biden-adminisztráció a szövetségeseit is sürgette, hogy hasonló korlátozásokat vezessenek be. Ezzel kapcsolatban, idén januárban az ASML, a fejlett félvezetők gyártásához szükséges extrém ultraibolya litográfiai gépek egyetlen gyártója, megtiltotta egyes litográfiai gépei Kínába szállítását.

Hszi Csin-ping a holland miniszterelnökkel, Mark Rutte-val való márciusi találkozóján kijelentette, hogy "semmilyen erő nem állíthatja meg Kína tudományos és technológiai fejlődését".

Válaszként Peking exportellenőrzést vezetett be két, a globális chipgyártó ipar számára kritikus fontosságú nyersanyagra. A Huawei tavaly piacra dobott okostelefonja, amelyet a kínai Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) által gyártott 7 nanométeres processzorral szereltek, meglepetést okozott a nyugati elemzőknek, hiszen a szankciók ellenére a vállalat rendelkezett a szükséges technológiával.