Pápua Új-Guineai földcsuszamlás következtében kétezer ember veszélyben

Kétezer embert temetett maga alá a földcsuszamlás három nappal ezelőtt Pápua Új-Guineában, a helyzetet nehezíti a veszélyes terepviszonyok miatti akadályoztatott segítségnyújtás.

A nemzeti katasztrófavédelmi központ friss jelentése szerint, amelyet levélben küldtek az ENSZ-nek, korábban 670 főre becsülték a halálos áldozatok számát. A tragédia a hat eldugott faluban történt, ahol összesen négyezer ember élt. A földcsuszamlás következtében több mint százötven ház vált a törmelék áldozatává.

Billy Joseph védelmi miniszter tájékoztatása szerint a helyi lakosság ásókkal, botokkal és puszta kézzel próbálja eltakarítani a törmeléket, de eddig csupán öt holttestet találtak. Az első kotrógép vasárnap késő este érkezett meg a helyszínre.

A védelmi miniszter hozzátette, hogy a védelmi műveleti vezetőt az Ausztrál Védelmi Erők segítségével huszonnégy órán belül a helyszínre küldték, ahol egy bangladesi védelmi mérnöki csapat is jelen volt, és egy katonai helikopter is rendelkezésre állt az evakuáláshoz.

Ausztrália 1,66 millió dollár értékű segélycsomagot és technikai szakértőket ajánlott fel a mentés és a helyreállítás elősegítésére, míg Kína is felajánlotta segítségét.

Serhan Aktoprak, az ENSZ migrációs ügynökségének helyi vezetője szerint az eső, az instabil talaj és az áramló víz veszélyessé teszi a törmelékek eltakarítását. Több mint kétszázötven házat kiürítettek, és több mint ezerkétszázötven embernek kellett elhagynia otthonát.