Új magyar űrhajós készül az űrutazásra

Kapu Tibor lehet az a magyar űrhajós, aki évtizedek óta elsőként utazhat az űrbe, a HUNOR program keretében. A tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz, akik együtt végzik majd a kiképzés utolsó szakaszát.

A 32 éves gépészmérnök végzettségű Kapu Tibor az autóiparban szerzett tapasztalatot, főként akkumulátorfejlesztéssel foglalkozott. A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) nyolc tudományos kísérletet fog végrehajtani egy hónapos tartózkodása alatt. Cserényi Gyula, a 35 éves villamosmérnök a tartalék űrhajós szerepét tölti be.

A négy űrhajósjelöltet, köztük Kapu Tibort és Cserényi Gyulát, tavaly márciusban mutatták be. A jelentkezési szakasz 2022. január 31-én zárult, több mint 240 érvényes jelentkezés érkezett. A kiválasztási folyamat során a jelöltek több szakaszban szűkültek le a legjobb nyolcra, majd négyre.

A kiképzés során az űrkutatás alapjaival, az űrügynökségek működésével és a küldetéssel ismerkedtek meg, majd az űrdinamika, rakétaelmélet és élettan területein mélyítették tudásukat. A harmadik fázisban a Nemzetközi Űrállomásról szereztek ismereteket és részt vettek a kutatás-fejlesztési munkában is.

A Magyar Honvédség légiereje és a Terrorelhárítási Központ (TEK) mellett a Semmelweis Egyetem is részt vett a kiképzésben. A jelöltek izolációs tréningen vettek részt, ahol a mindennapi élet tevékenységeit speciális körülmények között gyakorolták. A kiképzés része volt a műrepülő gyakorlat, úszóedzések, és a táplálkozásukat dietetikus követte.

Az Európai Űrügynökség (ESA) is részt vett a folyamatban, és az Axiom Space kollégái is vezettek vizsgálatokat. A jelöltek fizikai, orvosi, pszichológiai, szakmai, kommunikációs, problémamegoldási és személyiségjegyekre vonatkozó vizsgálatokon estek át.

Kapu Tibor és Cserényi Gyula az Egyesült Államokban folytatják a kiképzésüket az Axiom Space és a NASA keretrendszerében. Az űrhajósok, akik most nem kerültek kiválasztásra, a földi irányítás csapatának vezető munkatársaiként folytathatják a programban való részvételüket.

A magyar űrhajós pontos indulási ideje még nem biztos, de Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős biztos 2024 második felére vagy 2025 elejére várja a startot. Kapu Tibor az ISS-en orvostudományi, űrélettani, gyógyszerkutatási és táplálkozáshoz kapcsolódó kísérleteket fog végezni. A kutatások pályázatai az év elején zárultak le, a kiválasztás és döntés folyamatban van.

Az űrhajós munkaórájának értéke 144 ezer dollár körül mozog, de ez változhat a feladattól függően. Ferencz Orsolya szerint a biztonságpolitika és a világűr fenntartható használata a 21. század egyik legfontosabb kérdése, és az űrkutatás eredményeinek alkalmazására is szeretnének fókuszálni.