Gazdasági összefoglaló: Kamatcsökkentés és költségvetési hiány

Már az év felénél sem vagyunk, de a központi költségvetés hiánya meghaladta az éves tervet, miközben a Magyar Nemzeti Bank csökkentette az alapkamatot, és a munkanélküliség száma 200 ezer felett van. A hét második felében további gazdasági adatok várhatók.

Május 21-én a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó mindkét szélét is hasonló mértékben mérsékelte. A döntést a tanács tagjai egyhangúlag támogatták. A piaci helyzet javulásával a forint erősödött, és az állampapírhozam 7 százalék alá csökkent. Az infláció feletti alapkamat fenntartása a cél, és ha a körülmények kedvezően alakulnak, év végére akár 5,5 százalékos alapkamat is elképzelhető. Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója szerint a kamatdöntések izgalmas szakasza a következő hónapokban kezdődik.

A Pénzügyminisztérium jelentése szerint az államháztartás központi alrendszere 2 597,5 milliárd forintos hiánnyal zárt április végén, meghaladva az éves tervet. Egy hónap alatt a deficit 276,1 milliárd forinttal nőtt. A költségvetés a gazdaság újraindításához, a nyugdíjak, családtámogatások és a rezsicsökkentés fenntartásához szükséges forrásokat biztosítja. A kormány 7 milliárd forintot csoportosított át a költségvetési tartalékból a Miniszterelnöki Kabinetiroda kiemelt nemzetközi sportesemények és egyéb állami rendezvények lebonyolítására.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2024 első negyedévében a beruházások volumene 9,6 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától, és a nemzetgazdasági beruházások teljesítménye 9 százalékkal esett vissza. Márciusban a bruttó átlagkereset 13,9, a nettó átlagkereset 13,7, a reálkereset pedig 9,9 százalékkal nőtt. Áprilisban a foglalkoztatottak száma 39 ezer fővel nőtt, míg a munkanélküliek száma 217 ezer fő volt.

A hét második felében a KSH a turisztikai szálláshelyek forgalmáról, a népmozgalomról, az ipari termelői árakról, a külkereskedelmi termékforgalomról és a szolgáltatói külkereskedelmi forgalomról közöl adatokat. A turizmus, a szállítási és az üzleti szolgáltatások jelentősen hozzájárultak a szolgáltatás-külkereskedelmi aktívum növekedéséhez.