Magyar-svájci kettős adóztatást elkerülő egyezmény várható

A Magyarország és Svájc közötti gazdasági kapcsolatokat erősítheti a kettős adóztatás elkerülését célzó egyezmény, amelynek elfogadására júniusban kerülhet sor a svájci parlamentben.

A magyar pénzügyminiszter, Varga Mihály a svájci pénzügyminiszterrel, Karin Keller-Sutterrel folytatott budapesti tárgyalások után hangsúlyozta, hogy az egyezmény jelentős mértékben hozzájárulhat a két ország közötti gazdasági kapcsolatok további erősítéséhez. Varga kiemelte, hogy a kereskedelmi forgalom 2023-ban meghaladta a kétmilliárd eurót, és több mint 800 svájci vállalat működik Magyarországon, amelyek a válság idején is kiálltak hazánk mellett. Ezek a vállalatok összesen 30 ezer munkahelyet biztosítanak a magyar munkaerő számára. Svájc ezzel a 9. legnagyobb beruházó Magyarországon.

A pénzügyminiszter hozzátette, hogy Magyarország növekvő gazdasági teljesítménye és versenyképes adórendszere vonzó üzleti környezetet teremt a Svájcból érkező vállalkozások számára, miközben a magyar cégek is egyre inkább jelen vannak a svájci piacon.

Varga Mihály a magyar EU-elnökség kapcsán kiemelte, hogy az uniós versenyképesség, a demográfiai kihívások, a zöld gazdasági átállás és a fenntartható adósságpálya lesznek a fő témák, és hogy Magyarország felkészült a 2025. évi uniós költségvetés elkészítésére is.