Juhász Péter ígéretei a Deák téri óriáskerék kapcsán

Juhász Péter, a V. kerületi polgármester-jelölt, aki az ellenzéki pártok támogatását élvezi, kampányában ígéretet tett arra, hogy ha megválasztják, azonnal megkezdi a tárgyalásokat a főváros vezetésével és az óriáskerék működtetőivel annak érdekében, hogy a Deák téren, illetve az Erzsébet téren álló óriáskereket eltávolítsák.

Juhász szerint a Deák téren több mint egy évtizede álló óriáskerék, amelyet Budapest Eye néven is ismernek, jelentős problémát okoz a környéken lakóknak. Az ő véleménye szerint a tér "turista várakozó hellyé" vált, és az óriáskerék működése miatt a lakók zaj- és fényszennyezést szenvednek el, továbbá a turisták a kabinokból beláthatnak az ablakokon. Juhász Péter a közösségi oldalán is kifejtette, hogy az óriáskerék "monstrumnak" tekinthető, és nem való az Erzsébet térre, mivel a működtetése zaj- és fényszennyezéssel jár, és a közelben élők ablakán belátnak a turisták. Emellett kifogásolja, hogy az óriáskerék a csekély zöldfelületet is elveszi a lakóktól, amely korábban a pihenésüket szolgálta.

A polgármester-jelölt nemrég bejelentette, hogy tervben van egy értékalapú ingatlanadó bevezetése is, amit ő "Tiborcz-adónak" nevez. Ez az adó a luxusingatlanokra lenne kivetve, és nem új ötlet: Karácsony Gergely már a 2019-es önkormányzati választások előtt megígérte a hasonló jellegű adó bevezetését. Az óriáskerék ideiglenes építménynek számít, így csak közterület-használati engedélyre van szüksége, de Juhász szerint ez nem indokolja a helyben maradását.