Izraeli légicsapás Rafahban és tűzpárbaj az egyiptomi határon

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) légicsapása következtében legalább 45 civil vesztette életét Rafah városában, melyet a Hamász egészségügyi minisztériuma jelentett be. Egyiptomi és izraeli katonák között tűzpárbaj tört ki a határon, ami tovább fokozza a térség feszültségét.

Az IDF által végrehajtott legújabb légicsapás során Rafah városában nők, gyerekek és idős emberek is életüket vesztették. A városban korábban körülbelül 1,5 millió ember keresett menedéket, és az ENSZ szerint a déli offenzíva miatt több mint 800 ezer ember kényszerült elmenekülni. A Palesztin Vörös Félhold információi szerint a bombatámadás kitelepített emberek sátrait és menekült palesztinok táborát érte, amely egy ENSZ-létesítmény közelében helyezkedik el.

Az IDF megerősítette, hogy a támadás során megsemmisítették a Hamász két vezetőjét, Yassin Rabiát és Khaled Nagart. Az IDF közleményében tudomásul vette azokat a jelentéseket, amelyek szerint civilek is megsérültek, és az eset kivizsgálása folyamatban van.

Az Orvosok Határok Nélkül Szövetsége (Médecins Sans Frontières) elborzadva reagált az eseményre, és azonnali tűzszünetet sürgetett Gázában. Az UNRWA, az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynöksége, borzasztónak minősítette a történéseket, és nehézségekről számolt be a kommunikációban a helyszínen lévő csapatával.

Az ENSZ legfelsőbb bírósága szerint Izraelnek azonnal le kell állítania katonai offenzíváját és minden olyan akciót, amely a palesztin polgári lakosság pusztulását okozhatja.

A konfliktus regionális feszültségeket is generál: egyiptomi és izraeli katonák között tűzpárbaj tört ki, melyben egy egyiptomi katona életét vesztette. Az incidens miatt Egyiptom csatlakozott Dél-Afrika Izrael elleni petíciójához a hágai bíróságon, lezárta a rafahi átkelőt, és szinte teljesen leállította a humanitárius segélyek átengedését.

A Hamász felfüggesztette részvételét az Izraellel folytatott tűzszüneti tárgyalásokon a légicsapás miatt. A Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze elfogatóparancs kiadását kérte Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász több vezetője ellen háborús és emberiesség elleni bűnök miatt. A nemzetközi közösség próbálkozásai a tűzszünet elérésére és a humanitárius krízis megállítására egyelőre nem hoztak eredményt.