Kevesebb önkormányzati képviselőt választunk idén, mint öt éve

Az idei önkormányzati választásokon a népességcsökkenés és -átrendeződés következtében a tízezer lakos feletti településeken 58-cal kevesebb, míg a tízezernél kisebb helyeken 6-tal több képviselőt választanak, mint öt évvel ezelőtt.

A lakosságszám változása miatt egyes településeken megváltozott a szavazási rendszer is. Például a Vas megyei Celldömölkön, a Győr-Moson-Sopron megyei Csornán és Kapuváron, a Békés megyei Sarkadon és Mezőberényben, valamint a baranyai Szigetváron a korábbi egyéni választókerületi rendszer helyett most kislistás rendszerben szavaznak. Pest megyében pedig olyan települések vannak, ahol a lakosság számának dinamikus növekedése miatt egyéni választókerületeket kellett kialakítani, mint Tárnokon és Csömörön.

A nagyobb településeken az egyéni választókerületi mandátumok száma 1628-ról 1586-ra, a kompenzációs listás képviselőhelyeké pedig 637-ről 621-re csökkent. Ezzel szemben a jelöltek száma 18 százalékkal, 6761-re emelkedett.

A kisebb településeken 3,8 százalékkal, 33 465-re csökkent az egyéni listás jelöltek száma, azonban itt a képviselői helyek száma enyhén nőtt: 14 522-ről 14 528-ra.

A polgármesterek száma nem változott, továbbra is 3177 polgármestert választanak, de a jelöltek száma 4 százalékkal, 7666-ra nőtt.