Pusztító viharok sújtották az Egyesült Államok középső részét

Legalább 22 ember életét vesztette és több száz sérültje van a hétvégi viharoknak és tornádóknak az Egyesült Államok középső részén. A halálos áldozatok száma és a sérülteké is emelkedett hétfőre.

Texas északi részén, Dallas közelében hét ember halt meg, és több mint száz ember sérült meg, amikor egy autópálya-pihenő és benzinkút épületegyüttesében kerestek menedéket, amelyen tornádó haladt át. A Cooke megyei rendőrfőnök, Ray Sappington elmondta, hogy a halottak között két gyermek is van. A szomszédos Denton megyében a tornádó lakóházakat döntött össze, nyaralóautókat rongált meg, és a levegőbe kapott egy települést a Lake Ray Roberts Marina közelében. Greg Abbot kormányzó négy megyét nyilvánított katasztrófasújtotta területté.

Arkansas államban a viharzóna átvonulása következtében legalább nyolc ember vesztette életét. A hatóságok szerint az állam több pontján tornádókban és a súlyos viharok következtében haltak meg emberek, és sokan megsérültek. A viharok miatt több városban gázszivárgásokat jelentettek, és a lakosságot arra kérték, hogy gázszag érzése esetén azonnal hagyják el otthonaikat és értesítsék a hatóságokat.

Oklahoma állam északkeleti részéről két halálos áldozatot és több sérültet jelentettek a vészhelyzet-kezelő hatóságok.

Kentucky államban négy halálos áldozatot követeltek a viharok. Egyes esetekben fák dőltek a házakra, ami halálos kimenetelű volt. Andy Beshear, az állam kormányzója öt megye egyes területein hirdetett ki vészhelyzetet, és hétfőn rendkívüli állapotot is kihirdetett, mivel „tegnap este sok család és közösség nem volt biztonságban, mert pusztító viharok sújtották szinte az egész államot”.

Az Emlékezet Napja hosszú hétvégéjén, amely az Egyesült Államok fegyveres erőiben elesett emberek előtt tisztelgő nemzeti ünnep, a pusztító viharok következtében vasárnap körülbelül 300 ezer háztartás maradt áram nélkül az Egyesült Államok középső államaiban. A tornádók és a pusztító viharok 13 államban közel 600 ezer lakost hagytak áram nélkül, otthonokat tettek tönkre és több százan megsérültek.

Vasárnap volt az idei év eddigi legviharosabb időjárási napja az Egyesült Államokban, 20 államból több mint 600 viharkárról érkezett jelentés. Az előrejelzések szerint a viharok most keletre tolódnak, és a legsúlyosabban az Alabamától New Yorkig terjedő részt fogja érinteni. Washingtonban, Virginiában, Marylandben és Pennsylvaniában mindenütt fennáll a tornádók veszélye.

A villámlás, a mennydörgés és a heves esőzés miatt mintegy 125 000 nézőt is evakuálni kellett, mivel a vasárnapi Indianapolis 500-as futamot elhalasztották. Joe Biden az Egyesült Államok elnöke a viharok által érintett valamennyi állam kormányzójával beszélt, és szövetségi segítséget ajánlott fel. Texasban Greg Abbott kormányzó elmondta, hogy a megyék több mint egyharmadát katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították, miután a szélsőséges időjárás végigsöpört az államon.

A kormányzati előrejelzések alapján az idei nyarat a jövő hónapban kezdődő, „rendkívüli” 2024-es atlanti-óceáni hurrikánszezonnak is nevezték.