Több mint egymillió autótulajdonos adatai szivárogtak ki Horvátországban

Több mint egymillió autótulajdonos személyes adata szivárgott ki a horvátországi járműnyilvántartásból, az érzékeny információk az interneten váltak elérhetővé.

Egy biztonsági hiba miatt kerültek nyilvánosságra a horvát járműtulajdonosok személyes adatai. A Vecernji List hírportál szerezte meg az adatokat tartalmazó pendrive-ot, amelyet a horvát Biztonsági Hírszerző Ügynökségnek címeztek, és amelyről a rendőrség múlt csütörtökön értesült, majd nyomozást indított.

Az adathordozón összesen 2 444 587 rekord található, amelyek közül 1 195 052 természetes személy járművének adatai szerepelnek. A nyilvánosságra került információk között megtalálhatók a tulajdonosok nevei, címei, személyi és születési számai, születési dátumai, valamint a járművekkel és azok biztosítási kötvényeivel kapcsolatos adatok.

Davor Bozinovic horvát belügyminiszter sajtótájékoztatón ismertette az incidens részleteit, és kijelentette, hogy nem klasszikus hackertámadás történt, hanem adatszivárgásról van szó, amely az interneten vált elérhetővé. A miniszter szerint a szivárgás a minisztérium tevékenységét kiegészítő adathalmazt érint.

Bozinovic hozzátette, hogy a szivárgás valószínűleg egy USB-meghajtón történt, és a rendőrség feladata annak kiderítése, hogy ki férhetett hozzá az adatbázisokhoz, valamint az elkövető megtalálása. A Belügyminisztérium által nem gyűjtött adatok is előkerültek, ami arra utal, hogy a bűncselekmény a minisztérium információinak felhasználására jogosult intézmények egyikében történhetett.

A Személyes Adatok Védelmi Ügynöksége is figyelemmel kíséri az esetet, és a belügyminiszter biztosította a nyilvánosságot arról, hogy az ügynökséggel együttműködve dolgoznak az elszámoltathatóság érdekében.