Izraeli aggodalmak: Hezbollah fegyverkezik

Izraeli források szerint a Hezbollah nem tervezi visszafogni magát Izrael határán, és új típusú orosz fegyverek bevetésére készülnek, ami alapjaiban változtathatja meg a konfliktust.

A The Jerusalem Post a kuvaiti Al Jarida napilapra hivatkozva arról számolt be, hogy a Hezbollah továbbra is harcolni kész Izrael ellen, amíg a Gázai övezetben zajló konfliktus be nem fejeződik. A síita szervezet úgy véli, hogy az Egyesült Államok hozzáállása az elnökválasztásig változatlan marad, és a Fehér Ház a harcok beszüntetésére fogja sürgetni Izraelt.

A Hezbollah nem csupán a támadások folytatására készül, hanem új fegyverek bevetésére is. A cikk szerint a szervezet tagjai Iránban jártak, ahol a síita hatalom megerősítette támogatását az Izrael elleni akciókhoz. A találkozón szóba került, hogy Teherán kész eszkalálni a palesztin Hamász mozgalom miatt kirobbant konfliktust, ha a Jeruzsálemmel folytatott tárgyalások nem hoznak eredményt.

A Hezbollah két új stratégiát tervez bevetni: 1. Föld-levegő rakéták használata, amelyek nagy hatótávolságúak és precíziósak, így az izraeli légierő gépeit célozhatják meg vele. 2. Az új fegyverek, amelyeket Oroszországban gyártottak és Iránban módosítottak, azzal a céllal kerülhetnek bevetésre, hogy Jeruzsálem csökkentse a drága vadászgépek bevetését a libanoni határ közelében.

A Gázai övezetben 2023 októbere óta tartó konfliktusban egyelőre nem látszik a harcok befejezésének lehetséges időpontja.