Üzbég vendégmunkások érkeznek Magyarországra

Az üzbég munkaerőpiac új lehetőségeket keres a magyar piacon, a GEOS Group Hungary és az üzbég munkaügyi minisztérium megállapodása értelmében harminc üzbég vendégmunkás dolgozhat majd a cég magyarországi építkezésein.

Üzbegisztán, a Közép-Ázsiában található volt szovjet tagköztársaság, most először küld munkavállalókat Magyarországra. A GEOS nemzetközi ingatlanfejlesztő cég magyar leányvállalata, a GEOS Group Hungary, megállapodást kötött az üzbég munkaügyi minisztériummal, amelynek keretében harminc üzbég vendégmunkás érkezhet az országba.

A megállapodás részleteiről az RTL Klub számolt be, a kun.uz üzbég hírportál információi alapján. Dzsahángir Hidakodzsajev, az ELMA ügynökség vezetője, és Jaroszlav Rekunik, a GEOS magyarországi leányvállalatának igazgatója együttműködési megállapodást írtak alá, amely a vendégmunkások kiválasztását és felkészítését is magában foglalja.

A GEOS Hungary, amely 2015 óta van jelen a magyar piacon és főként társasházak, irodaházak tervezésével és építésével foglalkozik, júliustól kezdődően fogadja az üzbég vendégmunkásokat. A cég többek között olyan budapesti projekteket valósított meg vagy tervez, mint a Ráday Residence, az Erkel Residence, a River Passage, a Harmony Terrace és a Sunny Side Residence.

Üzbegisztán lakosságának száma körülbelül 35 millió, és a lakosság majdnem 90 százaléka muszlim vallású. Az ország ezzel a lépéssel új kapcsolatokat épít ki a magyar munkaerőpiacon, ami további együttműködési lehetőségeket is rejt a jövőben.