Haraszti Miklós: Válassz meg, és ígérem, itthagylak

Van egy verhetetlen hungarikum: az Európai Parlamentben képviselettel bíró mindhárom magyar ellenzéki párt csúcsvezetői egyúttal EP-képviselők Brüsszelben.

Az Európai Parlamentben képviselettel rendelkező magyar ellenzéki pártok vezetői között megtalálható a DK miniszterelnökjelöltje, Dobrev Klára, valamint két pártelnök, a momentumos Donáth Anna és a jobbikos Gyöngyösi Márton. Nem kérdés, hogy mindhárman a haza érdekében végzik munkájukat, de felmerül a kérdés, hogy más, nem a hatalmi harcban érintett hozzáértők nem tudnák-e ugyanezt a tempót hozni.

Júniusban európai választások lesznek, két év múlva pedig országgyűlési választások, amelyek során a kormány sorsa is eldől. A három ellenzéki vezető újra EP-tagságra pályázik, annak ellenére, hogy pártjaik 2022-ben vereséget szenvedtek. Magyar Péter, a Tisza Párt vezetője is pályázik, de ő kijelentette, hogy csak húzónévnek állt a lista élére, és 2016-ra készül itthon.

A Jobbik esetében Gyöngyösi Márton pártelnök átengedte az első helyet Róna Péter professzornak, ami valószínűleg azt jelenti, hogy ő maga itthon marad. A Momentumnál még helycsere is történt, hogy Donáth Anna ne maradjon itthon, aki az előző EP-listán még második helyen szerepelt.

A DK ajánlata szerint Dobrev Klára, aki „árnyékminiszterelnöki” címmel is rendelkezik, előrehozott kormányváltást ígér, ha őt és jelölttársait júniusban ismét Brüsszelbe küldik a választók. A kampányok során nem is próbálják megérvelni, hogy a kormányváltás és az EP-tagság hogyan lenne kompatibilis egymással. Egyetlen esetről lehet tudni, amikor ez működött: a szakadár katalán miniszterelnökjelöltet a letartóztatás elől az EP-be menekítette a pártja.

A táv-pártvezérség, mint hungarikum, tehát nem kerül veszélybe, és a jelek szerint ez a gyakorlat zavartalanul folytatódik. Az ellenzék vezérkara még esélyt sem adott magának a százszázalékos jelenlétre, ami sok mindent megmagyarázhat Magyarország elmúlt éveinek sorsáról. A választóknak pedig érdemes lehet más megoldások után nézniük.

Haraszti Miklós