Halászt vesztegettek meg, mégis ellopták a halakat

A Somogy Vármegyei Főügyészség vádat emelt egy halász ellen, akit megvesztegettek, hogy horgászok lopjanak halat az általa felügyelt tóból, de a férfi visszakozott és visszaadta a pénzt.

A vádirat szerint a harmincas éveiben járó férfi egy halgazdálkodással foglalkozó Kft. alkalmazottjaként dolgozott halászként és haltenyésztőként Dél-Somogyban. Feladata a tavak halállományának felügyelete volt. 2023 szeptemberében három társa megkereste, és pénz felajánlásával rávette, hogy segítse őket a halastavakban történő horgászatban. A férfi azonban, miután átvette a pénzt, megijedt a munkájának elvesztésétől, ezért visszaadta az összeget és lebeszélte társait a tervükről.

A vádlottak - negyedik társukkal kiegészülve - mégis elmentek a halnevelésre használt tavakhoz, és ott horgászni kezdtek. Összesen 46 darab, összesen 50,8 kilogramm súlyú pontyot fogtak ki, melyeknek értéke meghaladta a 100 ezer forintot. A barcsi rendőrök azonban tetten érték őket.

A halakat nem ölték le az előírásoknak megfelelően, hanem haltartókba és hátizsákba pakolták, és az elszállítás során sem biztosítottak számukra megfelelő körülményeket, így az állatok szenvedtek. Emiatt a vádlottaknak nem csak a lopás és a vesztegetés, hanem állatkínzás miatt is felelniük kell.

A Főügyészség a Kaposvári Törvényszékre benyújtott vádiratában a két büntetett előéletű vádlott esetében végrehajtandó börtönbüntetést, míg a három másik férfi, köztük a megvesztegetett halász esetében felfüggesztett börtönbüntetést javasolt.