Gyurcsány Ferenc kemény kritikával illeti Magyar Pétert

Gyurcsány Ferenc, az ellenzék egyik vezető alakja, éles szavakkal bírálta Magyar Pétert, aki az ellenzék egy másik vezető erejének vezetője státuszra törekszik. Gyurcsány szerint Magyar Péter elárulta a Fideszt és politikai „piramisjátékot szervez” azoknak, akik csodákban reménykednek.

Gyurcsány Ferenc legújabb, Magyar Péterrel foglalkozó posztjában többször is felbukkan egy piramisjátékos hasonlat, ami figyelemre méltó lehet a korábban felmerült vádak fényében, bár a poszt nem foglalkozik konkrét gazdasági bűncselekményekkel. Gyurcsány szavai között vannak találó megjegyzések, de vannak nehezen értelmezhető részek is.

A posztban Gyurcsány keményen fogalmaz, és több gondolatmenetet is felvázol, amelyek között szerepel, hogy nem világos, Magyar Péter saját akaratából lépett-e elő, vagy küldték, és hogy a választásokig ez nem is fog kiderülni. Gyurcsány szerint, ha megismerjük Magyar Péter valódi arcát, „az eddigiek alapján biztos vagyok benne, hogy nem lesz benne köszönet”.

A posztban megjelenik egy példa amerikai kutatókra, akik azt vizsgálták, hogy az ima segíti-e a gyógyulást, és hárommillió dollár elköltése után arra jutottak, hogy nem. Gyurcsány hasonlítja ezt a helyzetet Magyar Péterhez, aki szerinte politikai piramisjátékot szervez azoknak, akik csodákban reménykednek.

Gyurcsány szerint Magyar Péter korábban hitt és szolgálta azt a hatalmat, amelyik „másfél évtizede próbálja az országot éber kómában tartani”, és még két hónappal ezelőtt is onnan kapott fizetést. A posztban felmerül a kérdés, hogy Magyar Péter vajon „naiv hitember, titkokat rejtő csodaférfi, vagy tehetséges csaló”. Gyurcsány szerint Magyar soha nem vezetett politikai közösséget, jelenlegi közössége ismeretlen, és csak egy „őszintén lelkes, zászlót lobogtató, hittel és várakozással teli tömeg” áll mögötte.

Végül Gyurcsány arra utal, hogy Magyar Péter hozomra dolgozik, nárcisztikus vonásokat tulajdonít neki, és egy ironikus monológot is idéz, amelyben Magyar Péter Orbán kritikusává válását ecseteli, és egy Trump-hasonlat is megjelenik a szövegben.

Magyar Péter nem sokkal a poszt publikálása után kommentben reagált Gyurcsány Ferenc eszmefuttatására, ahol kifejtette, hogy Gyurcsány nem kritizálja Orbánékat, helyette róla ír vicceset, és utalt arra, hogy a Demokratikus Koalíció közelít az 5%-os küszöbhöz, amit saját maguknak köszönhetnek, nem neki.