Gyász és romok Harkivban: siklóbombák áldozata lett egy gyermek is

Harkivban még folyik a romeltakarítás azon a barkácsáruháznál, amelyet szombaton ért orosz siklóbomba-támadás. A tragédia következtében eddig 11 áldozatot azonosítottak DNS-vizsgálatokkal, köztük egy 12 éves gyermek is életét vesztette. Az orosz erők támadásai nem álltak le, a Harkiv környéki településeken is folytatódtak az offenzívák.

Marina, aki a helyszínen tartózkodik, elmondta, hogy maradni fog Harkivban, annak ellenére, hogy a munkahelye, az Epicentr barkácsáruház romokban hever. Ő maga szerencsére nem veszített hozzátartozót a támadásban, de a kíváncsiság és talán a megdöbbenés is odavonzotta a lezárt területre. A rendőrség által piros-fehér szalaggal körbezárt helyszínen a rendőrök a bombák maradványait és egyéb bizonyítékokat keresnek a törmelékben.

Az ügyészség szerint a támadás során összesen 16 holttestet találtak, és vasárnapig 11 áldozatot azonosítottak, köztük egy 12 éves lányt és az anyját is. Az áruház néhány alkalmazottja még eltűntként van nyilvántartva, akik a vásárlók evakuálása közben tűnhettek el.

Az Epicentr áruházakban minden megtalálható volt, ami a háborús károk ideiglenes helyreállításához szükséges lehetett, így nehéz elképzelni, hogy az oroszok véletlenül találták volna el a célpontot. Az áruházat tulajdonló Hereha-házaspár vagyonát 1,7 milliárd dollárra becsülik, és Olekszandr Hereha több iparágban is érdekelt, valamint politikai tevékenységet is folytat.

Harkiv, Ukrajna második legnagyobb városa, és környéke már hetek óta az orosz támadások célpontjai. A kijivi kormányzat már hónapokkal ezelőtt jelezte, hogy az oroszok hadműveletre készülnek a térségben, de az első támadások mégis váratlanul érték az ukrán katonákat.

A város Oroszországhoz való közelsége miatt stratégiai fontosságú, és az ukrán erők is többször támadták az orosz oldalon lévő Belgorod infrastruktúráját. A hétvégén Ivaskit drónokkal támadták, és Vovcsanszk közelében tüzérségi támadás ért egy idős férfit, továbbá két nő is megsebesült a támadásokban.

Az Epicentr elleni támadás napján a légiriadó több mint 20 percig tartott, de a vásárlók még ekkor is az áruházban tartózkodtak, ami jelzi, hogy az emberek már nem követik olyan fegyelmezetten a védelmi utasításokat. A légiriadók gyakorisága miatt már vizsgálják azok algoritmusának változtatását, de Harkiv evakuálását nem rendelték el, mivel a lakosság bízik az ukrán fegyveres erőkben.

Marina szerint gyermek nélkül még lehet élni a városban, de gyermekkel már nem.

Makai József (Harkiv)