Új fizetési mód a Google-nél és az Apple újításai

A Google Pay három új funkcióval bővül, beleértve a „vásárolj most, fizess később” (BNPL) szolgáltatást, míg az Apple az összehajtható kijelzős MacBook piacra dobására készül.

A Google Pay-en elérhetővé válik a BNPL szolgáltatás, amely lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy csak a termék kipróbálása után fizessenek az áruért. A Google 2024 első negyedévében indította el BNPL kísérleti programját az Egyesült Államokban, együttműködésben a Zip Co. és az Affirm BNPL szolgáltatókkal, hogy részletfizetési lehetőséget kínáljon az Android felhasználók számára. Ben Volk, a Google Pay alelnöke és általános igazgatója szerint az új funkciók a biztonságra, a kényelemre és okos pénzköltési megoldások elérésére összpontosítanak.

A Google Pay-en történő vásárlás során a felhasználók kamatmentes részletfizetésre oszthatják fel a fizetést, amennyiben a tranzakció értéke meghaladja a 35 dollárt. A BNPL szolgáltatásokkal a vásárlók négy részletben fizethetik ki a vételárat.

A Google ezzel a lépéssel versenybe száll az Apple-lel, amely 2022-ben jelentette be a BNPL bevezetését, és 2023 márciusában indította el az Apple Pay Later alkalmazást, ahol a felhasználók hat hetes időintervallumon belül kamat- és díjmentesen fizethetik ki a vásárlásaikat.

Az új fizetési és pénzügyi szolgáltatásokkal a BigTech cégek, mint a Google és az Apple, egyesíthetik a vásárlási információkat személyes adatokkal, ami szabályozás nélkül tovább erősítheti a pozíciójukat az e-kereskedelemben. Az Apple Pay Later bejelentése után az amerikai pénzügyi fogyasztóvédelmi hatóság (CFPB) előrevetítette az Apple adatgyűjtési, adathasznosítási folyamatainak mélyreható vizsgálatát, és aggódik, hogy a BigTech rövidtávú hitelajánlatai csökkenthetik a versenyt és visszaszoríthatják az innovációt.

A Google Pay továbbá innovatív azonosítási módszereket vezet be, mint az ujjlenyomat, arcfelismerés vagy PIN-kód segítségével történő fizetés, amely automatikusan kitölti a szükséges kártyaadatokat a Chrome böngészőt használó fogyasztók számára.

Az Apple tervei között szerepel egy összehajtható kijelzős MacBook piacra dobása is. Ming-Chi Kuo, a rendszerint jól értesült elemző és Apple-szakértő szerint a fejlesztés előrébb tart, mint azt korábban feltételezték, és a MacBook Fold 2026 tavaszán kerülhet forgalomba. A készülék kijelzője nyitott állapotban 20,3 hüvelykes lehet, de egy kisebb, 18,8 hüvelykes változat is érkezhet. Az előre becsült árak szerint az összehajtható MacBook az Apple Vision Pro-val azonos árszinten kerülhet forgalomba, ami Európában akár 4000 eurós árat is jelenthet.

: Fintechzone : Computer Bild