Google mesterséges intelligencia: Ragasztó a pizzán?

A Google mesterséges intelligenciás keresője, az AI Overview, amely az Egyesült Államokban már elérhető, meglepő és néha veszélyes válaszokat produkál. A felhasználók panaszai szerint az új funkció meghökkentő, bugyuta és megtévesztő válaszokat adhat a kérdésekre.

Az AI Overview azzal a céllal jött létre, hogy egyszerűsítse és gyorsítsa az információkeresést azáltal, hogy mesterséges intelligencia foglalja össze a keresési eredményeket. Így a felhasználóknak nem kell hosszasan böngészniük a találatok között. Egy év tesztelés után vált elérhetővé, de egyelőre csak az Egyesült Államokban.

A felhasználók azonban gyorsan észrevették a rendszer hibáit. Például a sajtos pizza tapadósabbá tételére a mesterséges intelligencia nem mérgező ragasztó használatát javasolta, ami valószínűleg egy vicces Reddit-bejegyzésből ered. A Sky News szerint ezt a tanácsot természetesen nem szabad komolyan venni.

Történelmi tévedések is előfordultak, mint például az az állítás, hogy az amerikai elnökök közül csak 17-en voltak fehérbőrűek, vagy hogy Barack Obama muszlim vallású volt. Ezek az információk valószínűleg valótlan összeesküvés-elméletekből származnak.

Az AI által adott válaszok között szerepelt olyan is, hogy James Madison 21 diplomával rendelkezik, egy kutya több amerikai sportligában is játszott, Batman pedig zsaru. Az AI Overview szerint a csirke biztonságos sütési hőmérséklete 38 Celsius fok, ami egészségügyi kockázatot jelenthet, ha valaki komolyan veszi ezt a tanácsot.

A mesterséges intelligencia még a napi kőevésre is buzdított, állítva, hogy a kövek jót tesznek az emésztésnek, de megjegyezte, hogy ez veszélyes is lehet. Azt is állította, hogy a pitonnak van a legtöbb csontja az összes gerinces állat közül.

A Google szóvivője szerint az ilyen esetek elszigeteltek, és az AI Overview többnyire jól működik, minőségi információkat szolgáltatva. Ahol politikai problémákat találnak, ott lépéseket tesznek a rendszer finomítására.

A generatív mesterséges intelligencia által okozott "hallucinációk" nem csak a Google-t érintik, de a cég nagy figyelmet kap, mivel a világ legnagyobb keresőmotorjaként használja ezt az új technológiát. A Google nem ígérte, hogy az AI Overview tökéletes lesz, és a válaszok alatt a "Generative AI is experimental" címkét is elhelyezi.