Online gyermekabúzus: Több mint 300 millió áldozat évente

Világszerte évente több mint 300 millió gyermek válik online szexuális zaklatás, kizsákmányolás és visszaélés áldozatává, ami a gyerekek körülbelül 12-13 százalékát érinti.

Az Edinburgh-i Egyetem kutatói által végzett felmérés szerint az online szexuális abúzusok kategóriájába tartozik a szexuális tartalmú képek és videók nem önkéntes megosztása, valamint a szexuális témájú, nem kívánt beszélgetések, amelyek magukban foglalhatják a szextinget, szexuális kérdéseket és szexuális aktusra való felkérést felnőttek vagy más fiatalok részéről.

A bűncselekmények között szerepel az AI deepfake technológiával való visszaélés és a "sextortion" is, amikor bűnözők pénzt követelnek az áldozatoktól az intim képeik titokban tartásáért.

Az Egyesült Államokat a kutatás különösen nagy kockázatú területként azonosította. A Childlight kezdeményezés, amely a gyermekbántalmazás elterjedtségének megértésére irányul, egy új globális indexet is bemutatott. Ennek alapján az Egyesült Államokban minden kilencedik férfi, közel 14 millió személy, elismerte, hogy valamikor online bűncselekményt követett el gyermekek ellen. Az Egyesült Királyságban ez az arány körülbelül 8 százalék, míg az ausztrál férfiak 7,5 százaléka tett hasonló beismerést.

A Childlight vezérigazgatója, Paul Stanfield szerint ez egy globális egészségügyi járvány, amely túl sokáig maradt rejtve, minden országban előfordul, exponenciálisan növekszik és globális választ igényel.

Stephen Kavanagh, az Interpol ügyvezető igazgatója hozzátette, hogy a hagyományos bűnüldözési módszerek nehezen tudnak lépést tartani ezzel a problémával. Hangsúlyozta, hogy globális szinten sokkal többet kell tenni, beleértve a speciális nyomozók képzését, a jobb adatmegosztást és felszerelést, hogy hatékonyan lehessen küzdeni a világjárvány ellen és a károk ellen, amelyeket világszerte több millió fiatal életére okoz. A cikk szerint egy központosított globális kutatási adatbázisra is szükség lenne a gyermekek hatékonyabb védelméhez.

Egy másik, az online adatvédelemmel kapcsolatos esetben közel 1300 ember csatlakozott ahhoz a polgári peres eljáráshoz, amit az Egyesült Királyság legfelsőbb bíróságán indítottak a Grindr alkalmazás működtető amerikai vállalat ellen. A meleg társkereső felhasználói úgy érzik, az alkalmazás visszaélt személyes adataikkal, köztük a HIV-státuszukkal kapcsolatos adatokkal, valamint azzal, hogy mikor végezték el az utolsó tesztet. A kártérítésre irányuló csoportos kereset azzal vádolja a Grindr-t, hogy megsértette a brit adatvédelmi törvényeket, mivel a felhasználók beleegyezése nélkül osztott meg érzékeny adatokat harmadik felekkel kereskedelmi célokra. A Grindr tagadja a vádakat, és azt állítja, hogy az őket illető vád „a több mint négy évvel ezelőtti, 2020 eleje előtti gyakorlat alapvető félreértelmezésén alapul.” A norvég adatvédelmi hatóság 2021-ben 6,5 millió euróra büntette a Grindr-t, amiért az jogalap nélkül adta ki felhasználói adatait marketingcélokra harmadik félnek.