Marad a fülledt, meleg idő, de az ország közepére gyűlnek a gomolyfelhők

Hétfő estig az ország középső területein és a Dunántúl keleti részén várható zivatar, a keleties légmozgás pedig legfeljebb élénk, néhol erős lehet. Kedden a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk, de a Nyugat-Dunántúlon záporok, esetleg felhőszakadással kísért zivatarok is előfordulhatnak.

Hétfőn főként az északnyugat-délkeleti sávban alakulhatnak ki gomolyfelhők, amelyekből elszórtan záporok és zivatarok is kialakulhatnak. Hétfő estig, késő estig a középső területeken, illetve a Dunántúl keleti részein van még esély néhol zivatarra. Az éjszaka folyamán a zivatarhajlam az országban csökken, és csak a nyugati határ közelében lehet alacsony valószínűsége. Éjszakára az ég nagyrészt kiderül, hajnalra a nyugati határvidéken néhol pára- vagy ködfolt képződhet. Kedden a Dunántúlon az északira, északnyugatira forduló szél megerősödhet, zivatarok mentén akár viharos lökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 15 fok között alakul, de az északi völgyekben ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 24 és 29 fok között valószínű, a nyugati határvidéken pedig kissé hűvösebb maradhat az idő.

Norvégiában 31 fokot mértek

A kontinens keleti felén anticiklonális hatások uralkodnak, ott nyugodt, száraz idő a jellemző, és a nyárias, 25 fok fölötti maximumok jellemzőek. Közép-, és Északnyugat-Európában gyengülő ciklonok és frontjaik okoznak elszórtan esőt, záport, zivatart. Az Ibériai-félszigeten továbbra is 30 fok körüli csúcsértékeket mérnek, de Norvégiában is regisztráltak 31 fokot. A Kárpát-medencét hétfőn átmenetileg szárazabb léghullámok töltik ki, de kedden a nyugatra örvénylő ciklon hidegfrontja súrolja a térséget, ami miatt a Nyugat-Dunántúlon szórványosan záporra, akár felhőszakadással is kísért zivatarra kell számítani. Délutántól a Dunántúlon az északnyugatira forduló szél zivataroktól függetlenül is egyre több helyen feltámadhat, és erős, viharos széllökések kísérhetik.

Szerdán az erőteljes gomolyfelhő-képződés, illetve a fátyolfelhők mellett több órára kisüt a nap. Szórványosan kialakul zápor, zivatar, nagyobb eséllyel hazánk keleti, északkeleti felén-kétharmadán. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati, északi szél. Zivatar környékén viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet 23, 29 fok között várható.

Csütörtökön az erőteljes gomolyfelhő-képződés és a fátyolfelhők mellett többórás napsütés várható. Szórványosan előfordul záporeső, zivatar. Erős vagy viharos széllökések csupán zivatar térségében lehetnek. A hajnali 8, 16 fokról 23 és 29 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Pénteken nagyrészt közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, de több-kevesebb napsütés is valószínű. Több helyen előfordulhat zápor, zivatar. Erős vagy viharos széllökések csak zivatar környékén fordulhatnak elő. A minimum 10, 16, a maximum 21 és 30 fok között alakul, északon, északnyugaton mérhetik az alacsonyabb, délkeleten a magasabb hőmérsékletet.