Fidesz-közeli vállalkozók a fideszes polgármester ellen Sárospatakon?

Május 21-én Aros János, Sárospatak fideszes polgármestere egy Facebook-bejegyzésben utalt arra, hogy a városban egy új politikai erő jelent meg, amely gazdasági érdekcsoportokat képviselhet, és szembe szállhat vele a közelgő önkormányzati választáson.

A polgármester szerint a kihívók között van egy nem sárospataki polgármesterjelölt, aki makkoshotykai lakos, és több jelölt is, akiknek sátoraljaújhelyi kötődése van, közülük hárman a sátoraljaújhelyi ZÉG Kft. alkalmazottai. Aros János felvetette a kérdést, hogy vajon a kihívók a város termálvizét szeretnék-e megszerezni, vagy egy sátoraljaújhelyi cég szeretné-e irányítani a várost. A polgármester a kampánykiadványok alapján arra is utalt, hogy jelentős pénzügyi források állnak a kihívók mögött.

A június 9-i választáson hivatalosan három jelölt indul: Aros János (Fidesz–KDNP), Berger Zsolt (Patakért), Farkas Szabolcs (független). A kampányszórólap Farkas Szabolcshoz köthető, aki egy Harcművészetek Klubja Sport Egyesület (HK SE) keretein belül indul. A ZÉG Kft. az elmúlt öt évben több közbeszerzést is nyert, elsősorban Sátoraljaújhelyen, de Sárospatakon is. A HK SE jelöltjei között szerepel Braun Krisztián, a ZÉG egyik tulajdonosa is.

Berger Zsolt, a Patakért egyesület jelöltje szerint Aros mögött a Fidesz pénze és kampánygépezete áll, míg Farkas mögött a fideszes vállalkozók, ők maguk pedig a tagok és szimpatizánsok által összeadott pénzből kampányolnak.

A város fejlődésével kapcsolatban Farkas Szabolcs kritikus a jelenlegi polgármesterrel szemben, és úgy véli, hogy az elmúlt két évtizedben nem valósultak meg jelentős beruházások, amelyek a város gazdasági stabilitását biztosítanák. Berger Zsolt is hasonló véleményen van, szerinte a kisebb munkák mellett nincsenek fontos turisztikai vagy közlekedési fejlesztések. A polgármester hívei szerint azonban történtek fejlesztések, például a szennyvizes rendszer megoldotta a város korábbi büdös problémáját.

A helyi politikai viszonyokról szólva, a sárospataki és sátoraljaújhelyi fideszes vezetés közötti konfliktus is felmerült. A Zemplén TV körüli sikkasztási ügy után a két város vezetése összeveszett, ami a tévé tulajdonosi szerkezetének átalakulásához vezetett. A ZÉG Kft. korábban főleg Sátoraljaújhelyen nyert közbeszerzéseket, de mostanában Sárospatakon is aktív. Sátoraljaújhelyen jelentős fejlesztések történtek, míg Sárospatakon kevesebb forrás áll rendelkezésre, bár a fürdőfejlesztés ígérete pozitív változást hozhat.

A választások közeledtével a helyi lakosokat is foglalkoztatja a "harcosok klubja" csapatának megjelenése, akik közül sokan sátoraljaújhelyi kötődésűek, és a ZÉG Kft. alkalmazottai. Aros János szerint a kihívók céljai egyelőre nem világosak, de a helyzet további kérdéseket vet fel.

A helyi források szerint a két szomszédos város vezetői közötti ellentét már régóta fennáll, és a ZÉG-es kör céljai is kérdésesek. A cikk megemlíti, hogy a Fidesz-közeli vállalkozók lehetnek-e ellenzékben a Fidesz ellen, és hogy a környék erős fideszesei, mint például Lázár János vagy Orbán Viktor, mit szólnak ehhez a helyzethez.