Embercsempész bűnszervezetnek autókat vásároló férfi vád alatt

A Bajai Járási Ügyészség vádat emelt egy magyar férfi ellen, aki embercsempész bűnszervezet számára vásárolt gépkocsikat, és most üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként elkövetett embercsempészés bűntette miatt kell felelnie.

Négyessyné Bodó Marianna, a főügyészség szóvivője szerint a vádlott beismerte a bűncselekményeket és elfogadta az ügyészség ajánlatát, amely 2 év 1 hónap fegyházbüntetést kért rá, feltételes szabadlábra helyezés nélkül. Ha a bíróság jóváhagyja a megállapodást, a férfi ennyi időt tölt majd a rácsok mögött.

A vádirat részletei szerint a budapesti férfi 2021 júniusában lépett kapcsolatba az Ausztriából irányított embercsempész bűnszervezettel. A csoport a szerb-magyar határ közeléből indította útjukra a migránsokat, céljuk az osztrák-magyar határ, esetenként pedig Ausztria vagy más EU tagállamok voltak.

A vádlott és társa 2021 júniusától októberéig legalább tizenkét magyar rendszámú autó megvásárlásában segédkezett, amelyeket nem saját nevükre, hanem létező, de nem működő cégek nevére írattak. Emiatt a férfi közokirat-hamisítás bűntettével is szembenéz.

A gépkocsikat a vádlott és társa egy budapesti telephelyen adta át, ahol moldáv és fehérorosz sofőrök vették át azokat, néha az indítókulcsokkal együtt. A vádlott tisztában volt azzal, hogy a gépkocsikat embercsempészethez fogják használni. A bűnszervezet néhány autót átalakított is, például kiszerelték a hátsó üléseket vagy lesötétítették a hátsó ablakokat, hogy megkönnyítsék a szállítást.

Az ügyészség és a vádlott között létrejött egyezség értelmében a férfi üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként elkövetett embercsempészés bűntettével, valamint hatrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolva végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását nézheti szembe.