Európai Központi Bank vezetőinek nyilatkozata után csökkentek a kötvényhozamok

Az Európai Központi Bank (EKB) vezetőinek hétfői nyilatkozatai hatására csökkenésnek indultak az euróövezeti államkötvények hozamai, mivel az infláció lassulása kamatcsökkentési lehetőséget teremt.

Francois Villeroy de Galhau, a francia jegybank elnöke a német Börsen Zeitungnak adott interjúban jelezte, hogy "hacsak nem történik meglepetés, az első júniusi kamatcsökkentés már eldőlt", és utána több mozgásterük is lesz. Philip Lane, az EKB vezető közgazdásza Dublinban arról beszélt, hogy a túl késői monetáris lazítás azzal a kockázattal jár, hogy az infláció a célérték alá esik, míg a túl gyors csökkentés az árnyomás növekedését okozhatja. Lane szerint a monetáris politikának 2023-ban korlátozónak kell maradnia, mivel a bérnövekedés csak 2026-ban normalizálódik.

A német 10 éves kötvényhozam 5 bázisponttal 2,536%-ra csökkent, az olasz 10 éves hozam pedig 6 bázisponttal 3,828%-ra mérséklődött. A pénzpiacok jelenleg 60 bázispontos kamatcsökkentést áraznak be az EKB-tól az év folyamán, ami két kamatcsökkentést jelent, és egy harmadik lépésre 30%-os valószínűséget tulajdonítanak.

A befektetők figyelme a héten több fontos makrogazdasági adatra irányul. Szerdán a német fogyasztói árindex, pénteken az euróövezeti inflációs adatok és az amerikai személyi kiadások kerülnek előtérbe. Emellett kedden az EKB fogyasztói várakozásokról szóló felmérése, szerdán pedig az amerikai Fed Bézs Könyve lesz napirenden.