Európa kulcsfontosságú üzleti hangulatindexe nem érte el a várt értéket

A müncheni Ifo intézet által közzétett adatok szerint májusban nem nőtt, hanem stagnált Európa egyik legfontosabb gazdasági konjunktúra-indexe, a német Ifo üzleti hangulatindex, ami ellentmondott az elemzők által várt emelkedésnek.

A májusi Ifo üzleti hangulatindex 89,3 ponton maradt, ami elmarad a várt 90,4 ponttól. Az intézet hétfő délelőtt tette közzé az adatokat, amelyek szerint a jelenlegi helyzetmegítélés indexe 88,3 pont lett, szemben a Reuters által konszenzusként várt 89,8 ponttal, míg a következő hónapok kilátásait tükröző alindex 90,4 ponton állt, ami szintén alacsonyabb a várt 90,9 pontnál. Az áprilisi értéket az ifo felülvizsgálat után 89,4 pontról módosította 89,3 pontra.

Az Ifo-intézet a májusi adatokat kommentálva kiemelte, hogy az ipari termelés, a kereskedelem és az építőipar kezd magára találni, azonban a szolgáltató ágazatok továbbra is nehézségekkel küzdenek. Ezt alátámasztja, hogy az index a szolgáltatási ágazatban visszaesést szenvedett el az aktuális üzleti helyzet kissé kedvezőtlenebb megítélése miatt, bár a várakozások kissé javultak.

Clemens Fuest, az ifo elnöke szerint a vállalatok kevésbé voltak elégedettek a jelenlegi üzlet helyzetükkel, de a várakozások javultak. A feldolgozóipar, a kereskedelem és az építőipar fellendülőben van, bár a szolgáltatási szektor kissé visszaesett. A német gazdaság fokról fokra dolgozza ki magát a válságból.

Az üzleti klíma a feldolgozóiparban sorozatban harmadszor javult. A vállalatok érezhetően elégedettebbek voltak a jelenlegi üzletmenetükkel, és a következő hónapokra vonatkozó kilátások is kevésbé voltak pesszimisták, mint az előző hónapban, bár a rendelésállomány tovább csökkent.

A kiskereskedelmi szektorban az index emelkedett. Az üzleti várakozások jelentősen javultak, de továbbra is a borúlátás a jellemző. Az aktuális helyzet megítélése is felfelé mozdult, ezt a fejleményt elsősorban a nagykereskedelmi szektor hajtotta.

Az építőiparban ismét javult az üzleti klíma. A vállalkozók elégedettebbek voltak a jelenlegi üzletmenetükkel, és a várakozások is kissé kevésbé voltak pesszimisták. A megrendelések hiánya azonban továbbra is kulcsfontosságú probléma.

A müncheni Oktoberfest szervezői, köztük Clemens Baumgärtner, aki a müncheni munkaügyi és gazdaságfejlesztési osztályvezetője is egyben, bejelentették, hogy betiltják a L'amour Toujours című dalt a sörfesztiválon. Ez a döntés azután született meg, hogy az elmúlt hetekben több botrány is kipattant Németországban, mivel a tömeg rasszista rigmusokkal tarkítva énekelte az 1999-es popslágert. Baumgärtner kijelentette, hogy az Oktoberfest működési feltételei lehetővé teszik, hogy bizonyos szlogeneket vagy tartalmakat kitiltsanak a fesztiválról, és hangsúlyozta: „A Wiesnen nincs helye mindenféle jobboldali baromságoknak”.