Észak-Korea sikertelen műholdindítása – Japán és a régió országai fokozott készültségben

Észak-Korea hétfőn megkísérelt egy feltételezett katonai kémműholdat kilőni, de a szerkezet röviddel a kilövés után darabjaira hullott. A dél-koreai hadsereg szerint a gyaníthatóan műholdat hordozó rakétát az ország északnyugati részén fekvő Tongcsang-ri területéről indították, de a rakéta első fokozata felrobbant a levegőben.

A japán kormány korábban arról számolt be, hogy Észak-Korea értesítette őket a tervezett műholdindításról, amely június 4-ig történhetett volna. A japán parti őrség három tengeri veszélyzónát jelölt ki, ahol rakétatörmelékek hullhatnak. A kilövés a nyolcnapos indítási ablak első napján történt, és a közösségi médiában terjedő felvételeken látható volt, ahogy a hordozórakéta hirtelen hatalmas tűzcsóvává alakult.

A térségben fokozott készültség van érvényben a ballisztikus rakéta-technológia esetleges alkalmazása miatt. A dél-koreai és az amerikai hírszerző hatóságok részletes elemzést végeznek arról, hogy a lövedék szabályosan repült-e.

A kilövésre reagálva Japán, az Egyesült Államok és Dél-Korea tisztviselői telefonos megbeszélésük során megerősítették, hogy sürgetni fogják Észak-Koreát a terv visszavonására. Fumio Kishida japán miniszterelnök és Yoon Suk Yeol dél-koreai elnök, akik a kelet-ázsiai vezetők csúcstalálkozóján vettek részt Dél-Koreában, együttműködési megállapodást kötöttek a nukleáris és rakétafenyegetések kezelésére. A csúcstalálkozón Jun és Kishida is sürgette Észak-Koreát, hogy vonja vissza a kilövési tervet.

Phenjan korábban megerősítette, hogy felderítő műholdat akart pályára állítani, de a kísérlet sikertelenül végződött. Észak-Korea tavaly novemberben sikeresen pályára állította első katonai kémműholdját, és Kim Dzsongun észak-koreai vezető megfogadta, hogy 2024-ben három ilyen objektumot állít pályára. A kilövésre azt követően került sor, hogy hétfőn Szöulban Jun Szogjol dél-koreai elnök, Kisida Fumio japán miniszterelnök és Li Csiang kínai miniszterelnök háromoldalú csúcstalálkozót tartott, és megerősítették elkötelezettségüket a Koreai-félsziget békéjének előmozdítása mellett. "Bármilyen ballisztikusrakéta-technológiával végrehajtott indítás megsértené az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatát, és aláásná a regionális és globális békét és stabilitást" – mondta Jun dél-koreai elnök a találkozó előtt.