"A gyász nem múlik el, csak körbenövi az élet" - Egy éve halt meg Suhajda Szilárd, így gyászolja felesége a tragikus sorsú hegymászót

Tavaly május végén a legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat emberfeletti munkája ellenére sem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten. A serpák órákon át kutattak a Hillary-lépcső bővebb területén, ahol a hegymászót utoljára életben látták, de Szilárd nyomát nem találták meg.

A hazai háttércsapat május 25-én kora este értesült róla, hogy egy másik expedíció serpája a reggeli órákban körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában látta Szilárdot. Életjeleket mutatott, de fagyási sérülések és magashegyi betegség jelei is látszottak rajta. Szilárd nem kapcsolódott a rögzített kötélhez és a mászóúttól valamivel távolabb feküdt.

Legindi Tímea, az expedíció kommunikációs felelőse és Szilárd felesége, az információ birtokában azonnal megkezdte a mentés szervezését. Az esti órákban megállapodott a nepáli ügynökséggel, hogy másnap reggel helikopterrel felrepülnek, és három kipihent serpát indítanak el Szilárdért. A neves olasz hegymászó és helikopter-pilóta, Simone Moro segítségével május 27-én hajnalban felértek arra a helyre, ahol Szilárdot utoljára látták.

A keresőcsapat a megadott helyen nem találta meg Suhajda Szilárdot, ezért a területet szisztematikusan átkutatták, a csúcstól a Hillary-lépcsőig és annak környékét, de eredménytelenül. Május 28-án még egy helikopteres repülést végeztek, de végül a keresést berekesztették.

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. 2014-ben a Broad Peaket, 2019-ben első magyarként a K2-t, 2022-ben pedig a Lhocét mászta meg pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. A Mount Everesten elért 8795 méteres magasságával a magyarok közül ő jutott a legmagasabbra palack és serpák nélkül.

Az Everest palack nélküli megmászása világviszonylatban is kiemelkedő teljesítmény, hiszen a sikeres megmászások kevesebb mint 2%-a történik oxigénpalack nélkül, és még kevesebben vannak azok, akik serpa segítségét sem veszik igénybe.

„A gyász nem múlik el, csak körbenövi az élet. Az elmúlt napokban különösen sokat gondolkoztam azon, hogy az elmúlt egy év lassan vagy gyorsan telt el, de nem tudok egyértelműen az egyik vagy a másik mellett dönteni” – mondta Legindi Tímea, Szilárd felesége az évforduló kapcsán. Rengeteg közös programot szerveztek Somával, sokat sportoltak, Tímea pedig lefutotta az első maratonját. Nyilvánosan és céges környezetben is előadásokat tartott 'Krízisben is erősödni' címmel, Erdélyben pedig az expedíciózás háttérélményeiről mesélt. Jó érzés tudni, hogy előadásaimmal erőt adhatok másoknak és motiválhatom őket, illetve ezek az alkalmak segítik a gyászfeldolgozás folyamatát. De ez nem azt jelenti, hogy nekem könnyű, mert egyáltalán nem. Ám hiszem, hogy minden nehéz helyzet lehetőséget ad a fejlődésre, akármennyire is fájdalmas az” – tette hozzá.

Legindi Tímea nemrég azt is kifejtette, hogy miért nem szeretné, ha Szilárd holttestét lehoznák a hegyről, és hogy továbbra is feleségének tartja magát, nem özvegynek. A gyászfeldolgozásban az előadások mellett a közös emlékek ápolása is segíti, így terveik között szerepel naptár készítése és könyv kiadása Suhajda Szilárd írásaiból, naplóbejegyzéseiből.