Hatékony kalapozás: Musk 6 milliárd dollárt gyűjtött az OpenAI kihívására

Elon Musk által alapított mesterséges intelligencia startup, az xAI 6 milliárd dollárt gyűjtött össze, hogy felgyorsítsa az OpenAI korábbi szövetségeseivel szembeni kihívását.

Az xAI, amely kevesebb mint egy évvel ezelőtt debütált, május 26-án bejelentett Series B finanszírozási körével az AI-eszközök fejlesztésének egyik legnagyobb befektetését kapta meg. Elon Musk, aki korábban az OpenAI-t is támogatta, 2022 végén bemutatta a ChatGPT-t, majd később visszavonta támogatását és óvatosságra intett a technológia potenciális veszélyei miatt. A Bloomberg szerint Musk azon iparági vezetők közé tartozott, akik az AI-fejlesztés szüneteltetését sürgették.

Elon Musk Twitteren, amelyet most X-ként ismerünk, bejelentette, hogy a pénzbevétel előtti értékelése 18 milliárd dollár volt. A vállalat a Series B finanszírozási körrel kapott forrásokat első termékeinek piacra dobására, fejlett infrastruktúra kiépítésére és a jövőbeli technológiák fejlesztésének felgyorsítására kívánja felhasználni.

A Grok, amely az OpenAI ChatGPT-jének riválisa, az xAI leglátványosabb terméke, és az X-en képezték ki, valamint integrálták a közösségi oldalba. Az xAI vezetői olyan szakemberek, akik korábban az Alphabet, DeepMind, Microsoft és Tesla vállalatoknál szereztek tapasztalatot.

A finanszírozást olyan neves kockázati tőkések támogatták, mint a Sequoia Capital és az Andreessen Horowitz, és ez az egyik legnagyobb forrásbevonás volt az iparágban. Ezzel szemben a Microsoft mintegy 13 milliárd dollárt, míg az Amazon körülbelül 4 milliárd dollárt fektetett az AI területén működő más vállalatokba.