Elon Musk új szuperszámítógépet tervez

Elon Musk xAI nevű cége egy új szuperszámítógép megtervezésén dolgozik, amely a Grok 2 mesterséges intelligencia betanítását hivatott segíteni, az Nvidia H100-as szuperchipjével.

Elon Musk tavaly nyáron bejelentette, hogy új céget alapít xAI néven, amelynek fő profilja a mesterséges intelligencia fejlesztése lesz. Az xAI már bemutatta a Grokot, amely jelenleg még tesztelés alatt áll, és a tervek szerint csak azok számára lesz elérhető, akik hajlandóak fizetni az X prémium funkcióiért.

A The Information szerint Musk a befektetőknek tartott előadásában beszélt arról, hogy a vállalat egy új szuperszámítógép megtervezésén dolgozik, amelynek bekapcsolása 2025 őszére várható. A fejlesztésbe az Oracle-t is bevonták, amely nem először működik együtt Muskkal, hiszen a Teslának is segítenek a Cybertruck rendőrségi változatának elkészítésében.

Az xAI és az Oracle egyelőre nem adott ki hivatalos közleményt a szuperszámítógéppel kapcsolatban. A gépbe az Nvidia H100-as grafikus processzorát tervezik beépíteni, amely négyszer nagyobb lenne, mint a jelenlegi legnagyobb H100-as klaszterek. Azonban a H100-as GPU iránti kereslet olyan magas, hogy szinte lehetetlen beszerezni, például a Meta 350 ezer egységet rendelt belőle.

Musk korábban említette, hogy a Grok 2 betanításához 20 ezer darab H100-asra lenne szükség, míg a Grok 3-hoz már 100 ezerre.