Elhunyt Doug Ingle, az Iron Butterfly alapítója

Hetvennyolc éves korában meghalt Doug Ingle, az Iron Butterfly együttes frontembere és a legendás In-a-Gadda-Da-Vida című dal szerzője.

Doug Ingle, az Iron Butterfly együttes frontembere, aki a híres In-a-Gadda-Da-Vida című 17 perces dal megalkotásával vált ismertté, 78 éves korában hunyt el. Halálhírét fia jelentette be a közösségi médián keresztül, ahol megemlékezett róla mint apjáról, tanítójáról és barátjáról, és háláját fejezte ki az együtt töltött értékes emlékekért.

Ingle 1966-ban Nebraskában alapította meg az Iron Butterflyt San Diegóban, és az együttes 1968-ban adta ki első albumát, a Heavyt. Ugyanebben az évben került kiadásra az In-A-Gadda-Da-Vida című dal, amely a híresztelések szerint Ingle alkoholos befolyásoltsága alatt született, és a zenekar drogozott állapota miatt nyúlt el ilyen hosszúra a felvétel során. A szám hatalmas sikert aratott, 140 hetet töltött az amerikai sikerlistákon, és közel négymillió példányban kelt el. A rádióadók a dal rövidített, háromperces változatát játszották.

Ingle részt vett még két további album elkészítésében, de 1971-ben elhagyta az együttest, ami az Iron Butterfly ideiglenes feloszlásához vezetett. Később, egészen a kilencvenes évekig, többször is visszatért a zenekarhoz és gyakran turnézott velük. Ő volt az Iron Butterfly eredeti felállásának utolsó élő tagja.