Elhunyt Birtalan István, a kézilabda világbajnoka

Hetvenöt éves korában, hétfő reggel elhunyt Birtalan István, a kézilabda-világbajnok, aki súlyos májbetegségben szenvedett az utóbbi hónapokban.

Birtalan István, a magyar nemzetiségű kézilabdázó, aki 1970-ben és 1974-ben is világbajnoki címet szerzett a román válogatottal, életének 75. évében távozott az élők sorából. A sportoló már korábban, 2008-ban átesett egy májátültetésen, amely után 15 évig nem jelentkeztek nála komolyabb egészségügyi problémák, azonban az utóbbi időszakban állapota romlani kezdett. Birtalan a Gazeta Sporturilor lapnak adott egyik utolsó nyilatkozatában arról beszélt, hogy mája már nem működik megfelelően, és nagy fájdalmakat él át. A gsp.ro-nak fél évvel ezelőtt arról beszélt, hogy súlyos egészségügyi problémái voltak az azt megelőző tíz hónapban, kórházban feküdt, a májával voltak gondok.

Birtalan 1948. szeptember 25-én született Zsibóban, és már fiatalon több sportágat is kipróbált, mielőtt végleg a kézilabdát választotta volna. Pályafutását szülővárosa csapatában, a Rapidban kezdte, majd a Steaua București csapatában érte el a legnagyobb sikereket. A klubbal tizenkétszer nyert román bajnokságot, az 1976–77-es szezonban pedig a Bajnokcsapatok Európa Kupáját is megnyerték. Emellett 1974-ben, 1976-ban és 1977-ben a világ legjobb kézilabdázójának is megválasztották.

A román kézilabda-válogatott történetének egyik legjobb góllövője, Vasile Stînga mély megrendüléssel reagált Birtalan halálhírére. A gsp.ro-nak nyilatkozva Stînga úgy fogalmazott, hogy a világ igazságtalan, mert egy ilyen ember nem halhat meg ilyen korán. Hihetetlen emberként és kézilabdázóként emlékezett meg róla, és Isten nyugosztalását kívánta neki. Birtalan István magyar családból származik, a romániai Zsibó városában született, és a "zsibói bölény" becenevet is kapta. Tizenhat éves korában mutatkozott be szülővárosának kézilabdacsapatában, a Rapidban, később a Steaua Bukaresttel tucatszor nyert bajnoki címet. Tizennégy évig játszott a román kézilabda-válogatottban, amelyben 993 gólt szerzett.