„A híradóból tudtam meg, hogy a fiamat felrobbantották” – egy TEK-es édesanya drámai nyilatkozata

Nyolc hónappal ezelőtti tragédia még mindig mély nyomokat hagyott a gyászoló édesanyában, aki képtelen feldolgozni fia, a hősi halált halt Kónya Gábor Lajos elvesztését. A Terrorelhárítási Központ kommandósát egy ámokfutó ölte meg, aki saját házát felrobbantva végzett magával is.

A Blikknek adott exkluzív interjúban Ágnes, a hősi halottá nyilvánított TEK-es édesanyja, megrázó őszinteséggel beszélt arról, hogy a tragédia óta eltelt nyolc hónap alatt képtelen volt feldolgozni imádott fia elvesztését. Ágnes számára minden nap küzdelem, hiszen egy anya számára talán a legnagyobb fájdalom a gyermekének elvesztése, különösen, ha az olyan értelmetlen és hirtelen történik, mint jelen esetben.

A megtört asszony a beszélgetés során nem tudta visszatartani könnyeit, amikor a tavaly szeptember 20-án éjjel történt eseményeket idézte fel. Ágnes elmondása szerint rosszul van, és nem tudja, hogyan lehetne másképp, hiszen a tragédia óta nincs olyan nap, hogy ne gondolna fia vesztésére.

Azonban a család most újabb megpróbáltatásokkal néz szembe, mivel a Terrorelhárítási Központtal folytatott kártérítési tárgyalások nem vezettek eredményre, és a család ügyvédje, Helmeczy László szerint valószínűleg a bíróság fog dönteni a kártérítés összegéről. Ágnes szerint az ajánlott összeg méltánytalanul alacsony, és bár a pontos összeget nem árulhatja el, azt mondja, hogy nagyjából egy garázst lehetne belőle venni a főváros frekventált részén.

Kónya Gábor Lajost másnap hősi halottá nyilvánította és poszthumusz főhadnaggyá léptette elő Pintér Sándor belügyminiszter, aki később a katonai tiszteletadással egybekötött temetésén is részt vett, mellette Hajdu János, a TEK főigazgatója is jelen volt. A Belügyminisztérium januárban közölte, hogy a nyomozás lezárulta után fogják megfizetni a kártérítést, és bár az akkor pletykált 75 millió forintos összegre nem reagáltak, Rétvári Bence államtitkár megerősítette, hogy a TEK a vonatkozó jogszabályok értelmében felel a hivatásos állomány tagjának szolgálati viszonyával összefüggésben keletkezett kárért, vétkességére tekintet nélkül.

A nyomozást végül március elején zárták le, megállapítva, hogy az elkövető egyedül cselekedett, nem volt tettestársa, és szándéka a saját, valamint a rendőrök életének kioltására irányult. Az esztergomi robbantás után államfőként Novák Katalin is nyilvánította részvétét a gyászoló családnak, amely egyelőre azonban nem kapott kártérítést, a felajánlott összeget ugyanis nem fogadták el.

Az anya elmondta, hogy a menyétől tudta meg, hogy a fiát meggyilkolták, de arról, hogy felrobbantották, csak a híradóból értesült, ekkor pedig összedőlt benne a világ. Elárulta, hogy a fia vezetői közül senki nem hívta fel, hogy tájékoztassák a tragédiáról, sőt, a temetésen is csak a belügyminiszter és fia kiképzője nyilvánított részvétet. Utóbbi azt mondta az asszonynak, hogy a legjobb emberét veszítette el.

Mint arról a néhai TEK-es édesanyja beszámolt, a fia, Gábor a feleségével és négy, valamint egy éves kisfiával élt együtt. A kommandós kisfia, Zsombor eleinte sokat emlegette az apukáját, a kisebbik fiú, Botond viszont még csak most egyéves. Neki már semmilyen emlékképe nem lesz róla. A tiszt eredetileg épületgépész technikusnak tanult, de nem tudott elhelyezkedni a szakmájában, ezért jelentkezett a rendőrséghez. Hét évig készenléti rendőrként, majd ugyanennyi ideig terrorelhárítóként szolgálta a hazáját.

A néhai rendőrtiszt versenyszerűen űzött küzdősportot, úszott, súlyt emelt, és hajóvizsgát is szerzett, emellett rengeteg éremért is megküzdött. Családja nagyon büszke volt rá, mosolygós, életerős, vidám férfiként emlékeznek az elhunyt terrorelhárítóra, aki mindent megtett értük.

Az anya a TEK-et hibáztatja

A Központi Nyomozó Főügyészség megállapítása szerint a történtekért kizárólag a körözött, a házát az egységre robbantó J. László a felelős, az édesanya azonban úgy véli, semmi szükség nem volt arra, hogy a fiát oda bevezényeljék.

Az egész család életét tönkre tették azzal, hogy a fiamat beküldték a halálba. Gabinak korábban több ilyen ügye is volt, amikről elmondta, sokszor hosszú órákon át kint feküdtek az árokban és megvárták, hogy a célpont magától elhagyja az épületet

– idézte fel.

Helmeczy László, a család jogi képviselője próbált peren kívül megegyezni a TEK-kel a kártérítés összegében, azonban ez nem vezetett eredményre, mert az ügyvéd elmondása alapján túl alacsony összeget ajánlottak. A végső összegről majd a bíróság dönt.