Donald Trump kifütyülése a Libertárius Párt jelölőgyűlésén

Az amerikai Libertárius Párt jelölőgyűlése során Donald Trump volt elnököt kifütyülték, és csak két szavazatot kapott, miközben a párt Chase Olivert választotta elnökjelöltjéül.

Az amerikai Libertárius Párt, amely az egyéni szabadságjogokat és a limitált kormányzati szerepvállalást tűzte zászlajára, a hétvégén tartotta meg jelölőgyűlését a 2024-es elnökválasztásra. Az eseményen Donald Trump volt republikánus elnök is megjelent, hogy meggyőzze a párt tagjait, őt indítsák a novemberi megmérettetésen, de hivatalosan nem adta be a jelöltséghez szükséges papírmunkát, így kizárták a hivatalos voksolásból.

A Libertárius Párt végül Chase Olivert választotta elnökjelöltjéül, aki értékesítési vezetőként és HR-esként dolgozik, és nyíltan meleg. Alelnöknek Mike ter Maatot jelölték, aki szintén liberális nézeteket vall.

Robert F. Kennedy Jr., aki korábban úgy nyilatkozott, hogy nem fog elindulni a libertáriusok jelöléséért, mégis részt vett a megmérettetésen, de csupán a voksok 2 százalékát szerezve meg már az első körben kiesett. Kennedy Trumpot kritizálta, mondván, hogy a volt elnök hagyta az egészségügyi szabályozó hatóságoknak, hogy előírják a tudománytalan szociális távolságtartást, ami aláásta a gyülekezési szabadsághoz fűződő jogokat.

Trump a jelölőgyűlésen próbálta meggyőzni a libertáriusokat, hogy támogassák őt, mondván, együtt erősebbek lennének, de a közönség kifütyülte. A volt elnök azt is megígérte, hogy elnökké választása esetén libertárius politikust is bevenne a kormányába. Trump végül mindössze két szavazatot kapott, és egy párttag a korábbi felnőttfilmes Stormy Danielsre adta le szavazatát, aki a volt elnök hamarosan lezáruló büntetőperének egyik koronatanúja volt.

Eközben Tim Scott dél-karolinai republikánus szenátor, aki a híresztelések szerint esélyes lehet Donald Trump republikánus zászlóvivő alelnökjelölti pozíciójára, a CNN-nek adott interjújában védelmébe vette Trumpot. Scott szerint Joe Biden demokrata elnök gazdaságpolitikája az egyetlen dolog, ami visszatartja a fekete lakosságot a felemelkedéstől. A szenátor sértőnek nevezte a Biden-kampány egyik újraválasztási reklámját, amely Trumpot a feketék lenézésével vádolta. Scott emlékeztetett arra, hogy a 2020-as demokrata előválasztáson későbbi alelnöke, Kamala Harris is kritizálta Bident, amiért ellenezte a fekete diákok iskolába történő buszoztatását a szegregáció csökkentése érdekében, és hosszasan sorolta Biden korábbi vitás kijelentéseit.

A New York Times hónap elején közzétett felmérése szerint jelenleg az afro-amerikaiak 63 százaléka szavazna Joe Bidenre, míg Donald Trump rekordmagas, 23 százalékos támogatottságot tudhat magáénak a fekete szavazók körében. 2020-ban még az afro-amerikaiak 87 százaléka szavazott Bidenre, az elnök azonban azóta jelentősen veszíthetett a népszerűségéből a demokraták szavazóbázisának gerincét alkotó fekete szavazók körében.