Dobrev Klára és Kunhalmi Ágnes Szegeden: A demokrácia és a tőke kérdései

Dobrev Klára és Kunhalmi Ágnes a szegedi Ifjúsági Házban tartott közös eseményen szólaltak fel, ahol a demokratikus jogállamiság, a kínai tőke és a politikai felelősség kérdései kerültek előtérbe.

A Demokratikus Koalíció (DK) és az MSZP közös rendezvényén Dobrev Klára, a DK listavezetője, és Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke is beszédet mondott. Az esemény Beethoven Örömódájának, az Európai Unió himnuszának lejátszásával kezdődött, amelyet a résztvevők állva hallgattak végig.

Kunhalmi Ágnes beszédében a kínai tőke jelenlétét érintette, hangsúlyozva, hogy nem az a fontos, honnan származik a tőke, hanem hogy milyen feltételek közé érkezik. A politikus Szegedet demokratikus jogállamnak nevezte, és Botka László vezette önkormányzatot transzparensnek és átláthatónak ítélte meg, bár a BYD-gyár kapcsán felmerült átláthatósági aggályokra is utalt.

Dobrev Klára beszédében többször is használta a „szégyen” szót, kritizálva a Fidesz politikáját és az állítólagos visszásságokat. A DK listavezetője szerint a Fideszhez tartozó személyeket megkímélik a felelősségre vonástól, még akkor is, ha súlyos vádak érik őket.

A rendezvényen Dobrev Klára kijelentette, hogy „Sulyok Tamásnak mennie kell”, utalva arra, hogy a Demokratikus Koalíció feljelentette az államfőt, amiért állítólag törvényellenesen adott át magyar termőföldeket külföldieknek. A DK ezt a vádat a Szeged melletti Deszk külterületén található földterületekkel kapcsolatban fogalmazta meg. Gulyás Gergely, a kormány tagja szerint azonban Sulyok Tamás ártatlan a vádakban.

A cikk a Szegeder újságírója által íródott, és a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében a Telexen is megjelent.