A külföldön dolgozó magyarok hazautalásainak csökkenése

Az ország külső finanszírozása szempontjából jelentős a külföldön dolgozó magyarok hazautalásai, de ezek összege 2018 óta csökken, és a jövőben további csökkenés várható.

Magyarországon a külföldön dolgozók által hazautalt összegek kiemelkedően magasak a régió más országaihoz képest, az elmúlt 10 évben a GDP 2-3 százalékát tették ki. A 2010-es évek során a hazautalások összege folyamatosan nőtt, a 2014-es 2,4 milliárd dollárról 2018-ra közel 5 milliárd dollárra emelkedett. Azonban a Covid-járvány hatására csökkenés következett be, és 2021-ben már csak 3,5 milliárd dollár, 2022-ben pedig 3,8 milliárd dollár értékben utaltak haza a külföldön dolgozó magyarok.

Szabó Barna, az Egyensúly Intézet vezető közgazdásza szerint a hazautalások jóval stabilabbak, mint az európai uniós források vagy az FDI-beáramlások. Az EU-s források ciklikusak a hétéves költségvetési periódusok és a pályázatok ütemezése miatt, míg az FDI-beáramlások érzékenyek a világgazdaság változásaira.

Az ENSZ adatai alapján 2020-ban több mint 714 ezer olyan magyar élt külföldön, aki Magyarországon született. Ez az adat jelentősen eltér attól a 110 ezertől, amit a KSH számolt legfrissebben külföldön dolgozó magyarként. A külföldön munkát vállaló magyar állampolgárok száma 1990-ben még valamivel 400 ezer alatt volt, és a rendszerváltozás első húsz évében ez a szám csak mintegy százezerrel nőtt, azóta viszont ötévenként további nagyjából száz-százezerrel bővült. A magyarországi ki- és bevándorlás dinamikáját az elmúlt évtizedben a hazai és az eurózóna, valamint az Egyesült Királyság gazdaságainak relatív helyzete határozta meg. Szabó Barna előrejelzése szerint a 2023-2028-as periódusban a magyar munkaerőpiacra gyakorolt hatás összességében nullához közeli, vagy enyhén negatív lesz.

A külföldön élő magyarok számának csökkenésével párhuzamosan várhatóan a hazautalások összege is csökkenni fog. A 2022-es 3,8 milliárd dolláros összegről 2028-ra 3,6 milliárd dollárra mérséklődhet a hazautalt források nagysága.