Chipgyártók védelmi intézkedései

A geopolitikai feszültség hatására a chipgyártók olyan technológiát fejlesztenek, amely lehetővé teszi a berendezések távolról történő letiltását, különösen figyelembe véve Kína és Tajvan közötti helyzetet.

A világ egyik vezető chipgyártója, a TSMC, és a holland ASML együttműködése révén készülnek a legmodernebb, 2 nm-es chipek. Az ASML által szállított EUV technológiával működő gépek letiltására alkalmas kapcsolóval is fel vannak szerelve, amely egy esetleges kínai invázió során kerülhet aktiválásra.

A nyugati világ aggodalmát fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy Kína hozzáférhet a legkorszerűbb chipgyártó technológiákhoz, amennyiben megtámadná Tajvant. Az Egyesült Államok szankciókkal igyekszik megakadályozni, hogy Kína ezen a módon növelje katonai erejét. Jelenleg a kínai chipek generációkkal le vannak maradva a nyugati versenytársakhoz képest, de a Tom’s Hardware szerint gyors fejlődésük révén előbb-utóbb elérhetik az amerikai szintet.

Az ASML állítólag képes távolról letiltani a chipgyártó gépeket, és szimulációkat is futtatott egy lehetséges invázióra való felkészülés érdekében. A gépek rendszeres karbantartást igényelnek, és feltételezhető, hogy a letiltó kapcsoló a szoftverfrissítések során kerül beépítésre. Az ASML nem kommentálta a letiltó kapcsolóra vonatkozó kérdéseket, de megerősítette a The Registernek, hogy berendezéseik magas szintű karbantartást igényelnek.

Richard Gordon, a Gartner korábbi alelnöke szerint a berendezések összetettsége miatt nehéz lenne hosszú távon üzemeltetni őket az ASML helyszíni támogatása nélkül, így a letiltó kapcsoló használata kérdéses lehet. Az ASML és a TSMC mellett az Egyesült Államok is jelentős befektetéseket tett a TSMC-be, hogy a chipgyártást Észak-Amerikába és Japánba helyezze át, ezzel is csökkentve a kínai befolyást.