A világ leggyorsabb közlekedési dugója – a Formula–1 kinőtte Monacót?

A nemzetközi sajtó elsősorban a Monte-Carlóban pályafutása első futamgyőzelmét arató Charles Leclerc-t, a Ferrari versenyzőjét magasztalta a vasárnapi Formula–1-es Monacói Nagydíj másnapján – írja az MTI.

Nagy-Britanniában a The Sun úgy fogalmazott, hogy Charles Leclerc győzelemmel zárta le monacói pechszériáját hazai futamán, de hozzátette, hogy a verseny valójában nagyon unalmas volt, mivel a top10-ben egyetlen előzés sem történt, és az első tíz helyezett ugyanabban a sorrendben ért célba, mint ahogyan elrajtoltak. A Daily Mail szerint látványos baleset történt az első körben, aztán totális unalom következett. The Guardian kiemelte, hogy Leclerc hatodszor próbálta megnyerni ezt a futamot, és most sikerrel járt, ráadásul ő az első monacói versenyző, aki a Formula–1 1950 óta íródó történetében győzni tudott a hazai viadalán. The Telegraph szerint Leclerc örömkönnyek között ünnepelt, de az unalmas verseny újabb kérdéseket vet fel a verseny jövőjét illetően.

Spanyolországban a Marca szerint Leclerc harmadszor rajtolhatott a pole pozícióból Monaco utcáin, és ezúttal sikerült élnie a lehetőséggel. A Mundo Deportivo szerint Leclerc álma az volt, hogy saját otthonának utcáin nyerjen Formula–1-es futamot, és bár a balszerencse és a sors tovább váratta, mint amit remélt, végül erőfeszítései jutalommal jártak. Az As úgy fogalmazott, hogy Monaco olyan volt, mint Monaco mindig: balesetek, sztárok, Kylian Mbappé és verseny a hercegség utcáin.

Olaszországban a Corriere dello Sport Leclercet őrületesnek nevezte a győzelme után. A Gazzetta dello Sport szerint Leclerc lett Monaco hercege, és a Ferrari hét év szünet után nyert újra Monte-Carlóban. A Tuttosport Leclerc győzelmét könnyek, öröm és fájdalom közötti pillanatként írta le.

Franciaországban az L'Équipe szerint Leclerc megtörte az átkot, öt sikertelen próbálkozás után sikerült győznie hazája nagydíján. Le Monde a türelem és idő fontosságát hangsúlyozta Leclerc győzelmével kapcsolatban.

Ausztriában a Kronen Zeitung szerint megtört az átok, és Leclerc pályafutása során először nyert hazai F1-es futamán. A Kurier szerint ez hazai győzelem volt a Ferrari sztárja, Leclerc számára, és említést tett egy balesetről és bukásról a Red Bullnál.

Svájcban a Blick a Monacói Nagydíjat tipikusnak nevezte, ahol miután mindenki elfoglalta a pozícióját, Leclerc minden kört az élen töltött.

A Monacói Nagydíj végeredménye szerint Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 2:23:15.554 óra alatt ért célba, ezzel megnyerve a versenyt. Mögötte Oscar Piastri (ausztrál, McLaren) 7.152 másodperc hátránnyal, majd Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 7.585 másodperces hátránnyal érkezett. A leggyorsabb kört Lewis Hamilton (brit, Mercedes) futotta a 63. körben. Leclerc a pole-pozícióból rajtolt.

A vb-pontverseny állása nyolc futam után a következő: Max Verstappen (holland, Red Bull) vezet 169 ponttal, mögötte Charles Leclerc 138 ponttal, Lando Norris (brit, McLaren) 113 ponttal, Carlos Sainz 108 ponttal, és Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 107 ponttal a sorban. A csapatok között a Red Bull áll az élen 276 ponttal, a Ferrari 252 ponttal követi őket, majd a McLaren 184 ponttal.