Megállíthatatlan fordulat történt a benzinkutakon

Ismét csökken a benzinár, így szerdától a 95-ös benzinért 600, míg a gázolajért 603 forintot kell fizetni átlagosan, ami a szomszédos országokhoz képest alacsonyabb. A holtankoljak.hu szerint szerdán a benzin 4 forinttal csökken, míg a gázolaj ára nem változik.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb üzemanyag-statisztikája szerint az EU Weekly Oil Bulletin adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 603 forint volt, ami egy forinttal drágább a régiós átlagértéknél, míg a szomszédos országokban az átlagár 613 forint volt. A dízelüzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 600 forint volt, ami 10 forinttal, 1,7 százalékkal haladta meg a régió 590 forintos átlagárát. A szomszédos országokban 601 forint volt a dízel átlagára, a magyar adat 0,2 százalékkal, azaz 1 forinttal volt ennél alacsonyabb.

A benzin átlagára 6 forinttal csökkent az előző heti adathoz képest, míg a régiós átlag is mérséklődött, 7 forinttal. A szomszédos országokban a benzin átlagára 8 forinttal csökkent. A gázolaj magyarországi átlagára 7 forinttal csökkent egy hét alatt, és a régiós átlagár, valamint a szomszédos országokban megfigyelt átlagár ugyanolyan mértékben csökkent.

A legfrissebb adatok szerint a régiós országok közül Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Szerbiában és Szlovákiában volt magasabb a benzin átlagára. Szerbiában csökkent a legnagyobb mértékben a benzin ára, 13 forinttal. Lengyelország és Szlovénia esetében a 95-ös oktánszámú benzin átlagára kevesebb mint 5 százalékkal maradt el a magyar átlagártól, míg Bulgáriában több mint 10 százalékkal alacsonyabb volt a benzin átlagára.

A dízelolaj esetében a KSH szerint Ausztria, Horvátország, Lengyelország és Szerbia heti átlagára meghaladta a magyar értéket, Bulgáriában azonban az átlagár több mint 10 százalékkal kisebb volt a magyar dízelüzemanyag átlagárához képest. A régió összes országában csökkent a dízel átlagára az előző héthez viszonyítva, Szlovéniában volt tapasztalható a legnagyobb mértékű csökkenés, 10 forinttal.

A Nemzetgazdasági Minisztérium május elején közölte, hogy a kormány célja a háborús üzemanyagárak csökkentése a régiós átlag szintjére a családok védelme érdekében. A kormány többször felhívta az üzemanyagforgalmazókat, hogy önkéntesen csökkentsék áraikat, amit az üzemanyagkereskedők megértettek és elfogadtak. Az áprilisi csúcsértékekhez képest a benzin ára bőven 20 forinttal, a gázolaj árát pedig jóval 45 forinttal csökkentették – Nagy Mártonék számítása szerint.