Bardóczi Sándor hivatalosan is Budapest főtájépítésze

Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze, a Magyar Nemzet lejáratási kísérlete után most már hivatalosan is elfogadhatja a főtájépítész címet. A kormányközeli lap által indított támadások következtében a budapesti főjegyző döntése értelmében Bardóczi a korábbi, informális megnevezést hivatalosan is használhatja.

Bardóczi Sándor a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a Magyar Nemzet több cikket is megjelentetett, amelyek személyeskedő jelleggel támadták őt. Az egyik támadás alapja az volt, hogy Bardóczi hivatalosan nem viselte a főtájépítész címet, csupán „tájépítészeti osztályvezetőként” tevékenykedett 2020 óta.

A kinevezésének hiányát először Baán László, a Liget-projekt miniszteri biztosa vetette fel egy háttérbeszélgetésen, amit a jelenlévő újságírók nem találtak jelentőséggel bírónak. A Magyar Nemzet azonban nem hagyta annyiban a témát, és közérdekű adatigénylés keretében kérte ki Bardóczi munkaköri leírását. A főjegyző végül úgy döntött, hogy formalizálja Bardóczi informális címét.

Bardóczi a közösségi médiában cáfolta a Magyar Nemzet egyes állításait, például azt, hogy a méhlegelők ötlete az ő fejéből pattant ki, hangsúlyozva, hogy hasonló kezdeményezések már évtizedek óta léteznek a nyugati nagyvárosokban. Emellett a XVII. kerületi rákoskerti erdőtelepítés kapcsán is tételesen cáfolta a cikk állításait, kiemelve, hogy a helyiek támogatták a projektet, a facsemeték nagy része megeredt, és a csirkeháló a fiatal fák védelmét szolgálja.

A kormánymédia korábban is megtapasztalhatta, hogy a Bardóczi elleni támadások nem hozták a várt eredményt. A Metropol például tévesen állította, hogy elszáradtak a rakparti tölgyek, amik később kizöldültek, és egy fotópályázaton is tévesen állítottak be egy állami tulajdonost győztesként.