Bán Mór új történelmi regénysorozatai: A Kastély és A fekete sereg

Bán Mór, a Hunyadi regénysorozat szerzője, két új történelmi sorozat megírását jelentette be, melyek közül az egyik a Kastély, amely a gödöllői kastély százéves történetét dolgozza fel.

Miközben a Hunyadi regénysorozat befejezése még várat magára, Bán Mór már két új sorozattal készül meglepni az olvasókat. Az egyik a Kastély, amely a gödöllői kastély történetét meséli el, a másik pedig A fekete sereg, amely Mátyás király legendás hadseregének kalandjait mutatja be.

Az író szerint a Hunyadi-sorozat írása mellett szüksége van arra, hogy más korokba is elkalandozzon. A Kastély ötlete több mint tíz évvel ezelőtt született meg, amikor a Downton Abbey című sorozat hatására felmerült benne a gödöllői kastély történetének megírása.

A Kastély főhőse Monostory Dénes, egy fiktív szereplő, aki 1848-ban születik és száz évet él. A sorozat első kötete Sisi és Ferenc József gödöllői kastélyhoz fűződő romantikus időszakával nyit.

Bán Mór hangsúlyozza, hogy a regények nem a történelmi igazságtétel helyszínei, hanem a korszakok és szereplők életre keltésének eszközei. A Kastélyban megjelenő Sisi-kép a magyar szempontokat helyezi előtérbe, és a gödöllői kastély személyzetének életén keresztül mutatja be a történelmi eseményeket.

A sorozat első kötetével egyidőben egy kisregény is megjelenik Vörös vihar címmel, amely 1944-ben játszódik, és Monostory Dénes szovjet megszállás alatti élményeit meséli el.

A regények megírásában a gödöllői kastély vezetése is segítséget nyújtott, és a tervek szerint a következő kötetekben QR-kódos videós tartalmak is segítik majd az olvasókat a történelmi hátterek megismerésében.