Azahriah összehozta az országot a tripla Puskással

Három a magyar igazság: az Index is ott volt Azahriah mindhárom telt házas koncertjén a Puskás Arénában 2024. május 24-én, 25-én és 26-án. Buliztunk, figyeltünk, tapasztalatot gyűjtöttünk, most pedig összegzünk és elemezünk, hogy megértsük a „tripla Puskás” jelenséget.

Több mint hét hónapja, 2023. október közepén hirdették meg Azahriah első Puskás-koncertjét, amelyből napokon belül kettő, végül három lett. Az első koncertet 2024. május 25-re időzítették, a bejelentés pedig soha nem látott méretű tömeghisztériát váltott ki. A jegyárusító portálok lefagytak, a rajongók görcsbe rándult gyomorral, lerágott körmökkel várták a pillanatot, hogy a kijelző felvillanjon: a vásárlás sikeres volt.

A menedzsment a jegystart napján a második, egy május 26-i koncertet is meghirdetett, majd a harmadikat is, csak éppen az első kettő elé, május 24-re. A legnagyobb rajongók kiakadtak, hiszen akik az először meghirdetett, 25-i koncertre vettek jegyet, joggal hihették azt, elsőként látják majd a produkciót, így viszont a második helyre csúsztak.

Annak ellenére, hogy mindenki nagy reményeket fűzött a Puskás-koncertekhez, az első napról több portál úgy cikkezet, mintha egy gyenge koncertet kaptunk volna. A magyar koncerteken a közönség nem emeli fel a fenekét a székről, csak végső esetben áll fel, hogy úgy mulasson. A pénteki, május 24-ére jegyet váltott közönség volt érzelmileg legkevésbé érintett, amely inkább a fomo miatt érkezett a bulira.

A három koncert szinte teljesen megegyezett, csupán egy-egy dalt cseréltek ki Azahriah setlistjében. Az első és a harmadik napon Azahriah zenésztársa, DESH melegítette be a közönséget, míg május 25-én a két veteránból álló L’Entourloop zenélt a helyszínen levőknek. Azahriah néhány napja jelentette meg vadiúj számát, a Turn the Bass Down-t, amelyhez a L’Entourloop francia hiphop/reggae formáció biztosította az alapot.

A vizuális élmény megunhatatlannak bizonyult, olyan sokrétű és változatos dizájnelemek repkedtek a kivetítőkön, amelyeken folyamatosan új elemeket fedeztünk fel. Azahriah, DESH, a zenészek és a táncosok sem mutatták a lassulás jelét, amire egyetlen épkézláp magyarázat lehet: annyira feltöltötte őket a közönség szeretete és energiája.

A második napra Azahriah megkönnyebbültnek tűnt, felszabadultabbnak, többet mosolygott, és többet kommunikált a közönséggel, mint a nyitóesten. Az utolsó koncerten már szó szerint a kisujjából rázta ki a koreográfiát. Lobenwein Norbert, a VOLT, a Sziget és a Balaton Sound fesztiválok egyik főszervezője is jelen volt a második koncerten, és közösségi oldalán méltatta az előadót, kiemelve, hogy a technikai stáb munkája pariban lenne bármelyik világsztár koncertjével, akár a Wembley-ben is.

Az utolsó napra jutott a legtöbb meglepetés. Azahriah először adta elő a four moods 2 című dalt, amelyen Queen Omega működött közre. A bulira Magyar Péter is ellátogatott, a stadion előtt pedig a Tisza Párt gyűjtött aláírásokat. Azahriah a politikáról is ejtett néhány szót, igaz, nem tartott hegyi beszédet.

A záró koncert utolsó két nótája előtt még az AWS Viszlát nyár című slágere is elhangzott Azahriah előadásában. Az emlékezés jegyében a Supermanagement társalapítójáról, az áprilisban meghalt Ferich Balázsról is megemlékeztek.

Azahriah – kis túlzással – összehozta az országot. Önálló koncertet adott a Puskás Arénában, nem egyet, nem kettőt, hanem hármat, ráadásul mind a hármat telt házzal. Az, hogy mennyire volt jó vagy rossz a koncert, döntsék el a résztvevők, egyvalami azonban biztos: még a security is dúdolta a dalokat, miközben videózta a produkciókat. Azahriah nemcsak a fiatalokhoz, hanem mindenkihez is szól. Egy ekkora kaliberű, és ilyen hosszasan (egy éven át) készülő projektet illene szeretni. A százötvenezer eladott jegy és a kismillió, a koncertek óta megosztott rajongói közösségimédia-poszt azt mutatja, a hallgatóságnak igenis tetszett Azahriah a Puskásban. Lobenwein Norbert szerint olyan emberek érkeztek nagyrészt a Puskásba, akik sajátjukénak érzik az előadót és a sikereit, és a legjobbat kívánják neki. "Klassz, hogy ilyenek a példaképeink!" – zárta gondolatait.

Azahriah 2023 augusztus 23-án debütáló Desh-el közös tripq albumán öt dalt mutattak be, melyből a vicc című számban megjósolták a Puskás Arénát. A rajongók szerint a pénteki közönség igenis megérdemelte Azahriah-t, és a koncert minden fillérét megérte. A hangosításra érkezett panaszok ellenére a pénteki koncert előtt az operatőrök "kiss cam"-mel dobták fel a hangulatot, és a rajongók összetartó közösségként ünnepelték a pocakos kismamát a hatalmas led falon. A szombati koncerten a rajongók a látványelemek mellett a szervezést is dicsérték, és a kijutás sem okozott gondot a telt ház ellenére. Vasárnap Azahriah színpadra lépése előtt egy újabb kreatív megoldással, egy énekes arcával ellátott filterrel szórakoztatták a közönséget. Az utolsó nap egy meghitt és érzelmes fellépésnek bizonyult, ahol megemlékeztek a nemrég elhunyt Ferich Balázsról és Siklósi Örsről is. Azahriah előadásában felcsendült a Viszlát nyár, és a közönség libabőrös lett. Rengeteg híresség tette tiszteletét a koncerteken, és a kérdés, hogy hogyan tovább, mindenkiben felmerült.