Az orosz "nyári offenzíva" eddigi eredményei

A War Mapper által közzétett friss térképek alapján megindult az orosz hadsereg "nyári offenzívája", amely kezdeti lendülete után jelentősen lelassult. A harctéri eseményeket bemutató térképek hetente kerülnek publikálásra, és a háború kezdete óta követik az orosz és ukrán területszerzéseket.

A harkivi offenzíva lassulását mutatja, hogy bár az orosz erők betörtek Vovcsanszkába, a várost még nem sikerült teljesen elfoglalniuk. Az ukrán haderő ellentámadása miatt az oroszokat kiszorították a város keleti részéből, de a nyugati és középső szektorokban előrehaladást értek el.

A legnagyobb területszerzést az oroszok Avgyijivka térségében érték el, ahol elfoglalták Netajlovét és előre tudtak nyomulni Umanszke térségében. Emellett jelentős változások történtek a Bahmut-Csasziv Jar térségében, ahol az orosz hadsereg majdnem teljesen uralma alá hajtotta Csasziv Jar keleti agglomerációját és Kliscsijivkát, bár egyik települést sem foglalták el teljesen. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az orosz erők bevették a Donyeck megyei Netaljovét, amelynek elfoglalásával javították taktikai pozíciójukat.

A War Mapper szerint Sztaromajorszkét szinte teljesen visszafoglalták az oroszok, ami már a második alkalom, hogy a nyugat-donyecki falu orosz kézre kerül. Az ukrán LiveUAmap interaktív térképe szerint Sztaromajorszke és Kliscsijivka teljesen ukrán kézen van, míg Vovcsanszkban az oroszok nagyobb területszerzést értek el. Az orosz Rybar elemzése szerint Sztaromajorszke lényegében elesett, és más szektorokban is nagyobb előretörést mutatnak, mint a War Mapper értékelése.

Az orosz védelmi minisztérium a Harkiv megyei Ivanivka elfoglalásáról is beszámolt, amely nem a Harkiv város ellen irányuló, május 10-én indult offenzíva része, hanem az ugyancsak Harkiv megyei Kupjanszk felé irányuló offenzíváé.