Az iPhone-ok új alkalmazásboltjai: Többet vártunk

Az App Store monopolhelyzetének megszűnése után az első nem hivatalos alkalmazásboltok megjelenése nem hozta meg a várt forradalmat. A MacPaw által fejlesztett Setapp alkalmazásbolt magas árú, és a kínálata igen szegényes.

Az Európai Unió digitális piacokról szóló jogszabályának (DMA) köszönhetően az Apple kénytelen volt változtatásokat eszközölni az iPhone-ok operációs rendszerében. Az iOS 17.4-es frissítésével az iPhone-ok operációs rendszere először nyitott meg a külső fejlesztők előtt, lehetővé téve az alternatív alkalmazásboltok használatát az eszközökön. Ez a változás azonban nem jelent teljes szabadságot, hiszen minden harmadik féltől származó alkalmazásbolt fejlesztőjének regisztrálnia kell magát az Apple-nél, és csak azután kezdheti meg a működését, hogy a cég jóváhagyását megkapta.

Az első külső alkalmazásbolt, az AltstorePal csupán két alkalmazással indult, és a szerzőnek nem sikerült életre keltenie a szolgáltatást, így a fejlesztők visszautalták a kipróbálásért fizetett díjat.

A MacPaw által fejlesztett Setapp alkalmazásbolt havi 9,5 euró plusz áfa díjért kínál hozzáférést a szolgáltatásaihoz, amely egy hétnapos ingyenes próbaidőszakkal kezdődik. A telepítés során az iPhone figyelmezteti a felhasználót, hogy egy független fejlesztő alkalmazásboltját készül telepíteni. A Setapp felülete hasonlít az Apple App Store-éra, de magyar nyelven nem érhető el. A kínálat jelenleg 27 alkalmazásból áll, köztük költésmonitorozó, VPN és videóletöltő alkalmazások találhatók.

A szerző szerint a Setapp jelenlegi állapota nem indokolja a magas havidíjat, és kérdéses, hogy a felhasználók hajlandóak lesznek-e még egy alkalmazásboltért fizetni a már meglévő előfizetések mellett. Jelenleg az App Store marad a legjobb opció az alkalmazások beszerzésére, annak ellenére, hogy az Apple jutalékot szed minden ott végrehajtott tranzakció után.

Az új változások egyelőre csak az iPhone-okra, azaz az iOS-re vonatkoznak, az iPadeken futó iPadOS még nem részesült hasonló frissítésben.