Az iPhone-okra visszakerülő törölt képek rejtélye

Több hét bétatesztelés után az Apple május 13-án kiadta az iOS 17.5-ös frissítést, amely új funkciókat hozott, de egy aggasztó hibát is, mely régi, törölt képek visszakerülését eredményezte a készülékekre.

Az iOS 17.5-ös frissítés számos hibajavítást és biztonsági rés befoltozását tartalmazta, valamint új funkciókat is, mint például az EU-n belüli appletöltési lehetőség a fejlesztők weboldalairól, vagy az Apple News+ offline módja. Magyarországi felhasználókat azonban inkább egy hiba érintett, amely révén évekkel ezelőtt törölt képek jelentek meg újra a telefonjaikon. A problémát elsőként közösségi oldalakon, mint a Reddit, észlelték, ahol a felhasználók arról számoltak be, hogy akár 5-6 évvel korábban törölt képek is visszakerültek a fotókönyvtárukba. Az Apple nem adott ki nyilatkozatot az ügyben, de a hibát az iOS 17.5.1-es frissítéssel javították. Ennek ellenére a felhasználók válaszokat követelnek a történtekre.

Nem az ördög áll a háttérben

Az előforduló hiba valószínűleg nem a "törölt" képek végleges eltávolításával kapcsolatos funkcióban keresendő, hiszen a felhasználói visszajelzések alapján évekkel ezelőtti képek is előkerültek. Valószínűbb, hogy az iCloud és a Files app okozhatta a problémát. Azoknál a felhasználóknál, akik csak a készülékükről törölték a képeket, azok az iCloud fotókönyvtárban vagy a Files appban megmaradhattak, és az iOS 17.5 frissítés után az iPhone-ok összezavarodhattak, megpróbálva egyeztetni a készüléken és az iCloudban tárolt képeket, ami a "törölt" képek visszakerülését eredményezhette.

Hamarosan már az iOS 18-on lesz a reflektorfény

A WWDC, az Apple legnagyobb programozóknak szóló eseménye idén június 10. és 14. között kerül megrendezésre, ahol a legújabb szoftveres fejlesztéseket mutatják be. Az iOS 18 számos újítást ígér, mint például újratervezett kezdőképernyő, frissített ikonok, új dizájnelemek, animációk, MI által támogatott Siri, valamint MI-támogatás az Apple Musicban, jegyzetekben és a Safariban. Az új frissítések az iPadOS 18-ra és a legújabb macOS-re is érkeznek majd, és az M3-as MacBook Air és az M4-es iPad Pro esetében már kiemelték az AI-alapú munkavégzés fontosságát.