Óriási átverés az e-cigaretta, változás jöhet a dohányosoknál

Tévhit, hogy az alternatív dohánytermékek segítik a leszokást, ugyanannyira károsak mint a cigaretta. Az idei évtől új szakmai irányelv segíti a dohányzásról való leszokást, mondta Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgató főorvosa.

A felnőtt magyar lakosság harmada dohányzik, és bár a férfiak körében csökkent a dohányzók száma, a nők esetében emelkedett, így ma már minden negyedik magyar nő érintett ebben a káros szenvedélyben. A magyar dohányosok több mint fele már próbált leszokni, de csak egy kis részük vette igénybe szakember segítségét – hangzott el egy sajtótájékoztatón.

A leszokás orvos vagy képzett leszokástámogató szakember segítségével könnyebb lehet. A háziorvosok is ajánlhatnak gyógyszeres terápiát, ami a nikotin- és a szokásfüggés csökkentésében egyaránt segíthet. Az év elején készült egy új szakmai irányelv, amely részletesen foglalkozik a dohányzás hazai helyzetével és az alternatív dohánytermékek gyors terjedésével.

A dohányzás világszerte komoly népegészségügyi kihívást jelent. Az Eurobarométer 2020-as adatai szerint az Európai Unióban a megkérdezettek 23 százaléka dohányzik rendszeresen, ami alacsonyabb az európai térség világátlagánál. Magyarországon a felnőttek mintegy harmada, 29 százaléka dohányzik, ebből a férfiak 34 százalékot, a nők 25 százalékot tesznek ki.

Alternatív dohánytermékek: hamis biztonság, új kockázatok

A 2024 elején kiadott „Egészségügyi szakmai irányelv - a dohányzásról való leszokás támogatásáról” részletesen tárgyalja az alternatív dohánytermékek veszélyeit. Fényes Márta, tüdőgyógyász szakorvos és leszokástámogató szakember szerint ezek a termékek hosszú távon növelik a dohányzók számát és a rászokás kockázatát. Egy 2019-es hazai felmérés szerint a lakosságnak csak 2 százaléka fogyasztott ilyen termékeket, de egy évvel később ez az arány már 9 százalékra nőtt.

A szakértők szerint sokan tévesen gondolják, hogy az alternatív termékekre való átszokással megoldódik a leszokás. Az e-cigaretta és a hevített dohánytermékek káros hatással vannak az érrendszerre, a légutakra és az immunrendszerre, növelik a nikotinmérgezés, az aeroszol belélegzéséből származó toxicitás, az égési sérülések, a tüdőszövet-károsodás veszélyét, és különösen fiataloknál a dohányzásra rászokás és a nikotinfüggőség kialakulásának kockázatát.

Sokan akarnak leszokni, de nem kérnek segítséget

Pozitívum, hogy Magyarországon nőtt a leszokási kedv: 2019-ben a 18 év feletti dohányzóknak több mint a fele már megpróbálta letenni a cigarettát. A dohányzók mindössze két százaléka kérte szakember segítségét a leszokáshoz. A hazai egészségfejlesztési irodahálózat (EFI) leszokást támogató szakemberei és a tájékozott háziorvosok is jelentős segítséget nyújthatnak ebben a folyamatban.

A megoldás: tájékozott tájékoztatás

A leszokástámogatás intézményi gyakorlata kétszintű: az első szint a dohányzás veszélyeire figyelmeztető beszélgetés, a második szint pedig az intenzív leszokástámogatás, amely szakember által vezetett programokat jelent. A sikeres leszokáshoz a nikotinfüggést és a szokásfüggést egyaránt kezelni kell. Az erősen függő dohányzóknak a nikotinpótló terápia vagy a nikotint nem tartalmazó gyógyszeres kezelés segíthet, amit akár a háziorvos is felírhat.