Az alagútban történő autózás protokollja

Az alagutakban való autózás sokak számára félelmetes lehet, de a föld alatti útszakaszok valójában biztonságosabbak, mint a nyílt utak. Ha azonban mégis szükségessé válik a megállás, fontos tudni, mit kell tenni.

Az alagutak különböző érzéseket válthatnak ki az emberekből, a mérnöki csodálatától a klausztrofóbiaig. Ha azonban valamilyen okból meg kell állni az alagútban, létezik egy protokoll, amit érdemes követni. Dugó esetén kapcsolja be a vészvillogót, állítsa le a motort, és húzódjon félre, hogy a segélyszolgálatok számára helyet biztosítson.

Ha az autó lerobban

Amennyiben az autó lerobban, próbálja meg kihajtani az alagútból, vagy ha ez nem lehetséges, parkoljon a lehető legjobbra vagy egy kiszögelésben. Ezután kapcsolja le a motort, vegye fel a biztonsági mellényt, helyezze ki a figyelmeztető háromszöget, és várja meg a segítséget, miközben óvatosan figyel a forgalomra.

Baleset esetén

Baleset esetén is próbáljon meg kihajtani az alagútból, vagy parkoljon egy kiszögelésben. Kapcsolja le a motort, vegye fel a biztonsági mellényt, kapcsolja be a vészvillogót, és helyezze ki a figyelmeztető háromszöget. Az alagutakban található segélyhívó oszlopok segítségével azonnal értesítheti a segélyszolgálatokat, akik a helyszínre érkezve bekapcsolhatják a videófelügyeletet és lezárhatják az alagutat.

Tűz esetén

Tűz esetén próbáljon meg minél előbb elhagyni az alagutat, kapcsolja be a vészjelző lámpákat, és ne essen pánikba. Ha a jármű lángra kap, húzódjon félre, állítsa le a motort, hagyja a kulcsot benne, vegye fel a láthatósági mellényt, helyezze ki a háromszöget, és egy segélyhívó állomáson aktiválja a tűzjelzőt, majd hagyja el az alagutat a vészkijáraton keresztül.

Klausztrofóbia az alagutakban

Ha Ön klausztrofóbiás és az alagutakban való autózás pánikrohamot vagy erős szorongást vált ki, légzőgyakorlatokkal próbálhatja megnyugtatni magát. Orron keresztül mély levegőt véve és szájon át kiengedve, számolva segíthet a nyugalom megőrzésében. Ha ez nem elegendő, forduljon kezelőorvosához, aki megfelelő terápiát ajánlhat.